avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna seara, in luna februarie m-am angajat la fosta ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna seara, in luna februarie m-am angajat la fosta mea sefa la ...

Buna seara,in luna februarie ma m angajat la fosta mea sefa la hotel.Am semnat un contract de 2 ore,ea știid ca sunt in somaj si a zis ca cu minijob pot beneficia si de somaj.Am lucrat 2 saptamani si am lasat locul de munca pentru ca si ma m certat cu ea din cauza ca am lipsit o zi, copilul meu fiind bonlav nu lam dus in aceea zi la gradinita.Sefa a sunat la toate gradinițele din zona mea sa controleze daca este adevarat.Acest lucru ma deranjat.Somajul mia fost respins pentru ca ea a trimis la agenția de munca cum ca am muncit la ea program normal.Eu stiu ce am semnat si nu a vrut sa imi dea si nici pana acum nu am primit o copie la acel contract de 2 ore care am semnat.In continuare zice ca am avut doar un contract verbal.Nu stiu ce sa fac si cine ma poate ajuta.Nu este normal sa refuze sa imi dea acel contract macar o copie sa pot arata la agenția de munca.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:46, 6 Mai 2025
1. Codul muncii
Art.16
(1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana, cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii de catre salariat. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului.
(2) Anterior inceperii activitatii, contractul individual de munca se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii.
(3) Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.
........

Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.......
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.
....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........

2. Potrivit art.7 alin.3 din HG nr.905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, la solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligați să îi elibereze acestuia copii ale documentelor existente în dosarul personal, în termen de 15 zile lucrătoare de la data solicitării.

HG 905/2017
art.7
.....
(5) Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 300 lei la 1.000 lei încălcarea de către angajator a prevederilor art. 7 alin. (3) - (6).

(6) Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor angajatorilor se fac de către inspectorii de muncă.

3. Prin urmare, puteti sesiza ITM-ul.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intarziere contract de munca ElenaD1 ElenaD1 Buna ziua! Incepand cu data de 09/06/2018 imi desfasor activitatea, ca si angajat, in cadrul unei firme. In prima zi mi-au cerut documentele necesare ... (vezi toată discuția)
Muncă legală Ionel 555 Ionel 555 Mă puteți ajuta sa aflu daca eu și soția mea suntem angajați cu forme legale? Numele meu Rusen Ionel iar soția Rusen Mihaela iar firma angajatoare ar fi ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! sunt pensionar la limita de varsta, dupa pensionare ... EusebiuLuci EusebiuLuci Buna ziua! Sunt pensionar la limita de varsta, dupa pensionare am lucrat la aceiasi societate. Cind am incetat contractul individual de munca , am solicitat ... (vezi toată discuția)