avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis Suspendat !
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis Suspendat !

Am oprit in intersectie pentru a acorda prioritate trecerii de pietoni ,moment in care un biciclist a intrat in roata mașinii lateral fata dreapta. A cazut, si-a spart arcada si mi-au suspendat permisul pt.90 de zile pe motiv...neacordare de prioritate ! La fata locului a venit salvare, politie...mi-au ridicat documentele fara a intocmi proces verbal ,dupa care am fost invitat la sediul poliției 2 ore mai târziu. Acolo mi s a comunicat că se suspendă dreptul de a conduce oferindu-mi dovadă dar tot fără proces verbal de constatare. După nouă luni s-a clasat dosarul dar poliția rutieră m-a suspendat pentru 90 de zile. Ținând cont că nu s-a făcut proces verbal de constatare și nu am fost nici audiat, nu am făcut nici o declarație în acest sens ce pot să fac să-mi restituie permisul ? Am întrebat mai mulți avocați ..unul zice că nu am nici o șansă ,altul zice că fără proces verbal de unde știe comisarul șef că am greșit sau nu și că am șanse de câștig......unde o fi adevarul si ce sanse de castig exista ?
Ultima modificare: Marți, 6 Mai 2025
cherub, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 12:24, 6 Mai 2025
E o "mica" diferenta, nu ati avut permisul suspendat cele 90 de zile, ci ati avut dosar de cercetare penala. Nu a fost contraventie. S-a clasat cazul. Si vi s-a aplicat articolul 103 :
Articolul 103
(1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie operează:
.............................
d) în cazul accidentului de circulație din care a rezultat decesul sau rănirea unei persoane, produs ca urmare a încălcării de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a unei reguli de circulație pentru care prezenta ordonanță de urgență prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce, atunci când procurorul sau instanța de judecată a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b), e) și g) din Legea nr. 135/2010, cu modificările și completările ulterioare, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Legea nr. 286/2009, cu modificările și completările ulterioare, achitarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b) ori încetarea procesului penal în condițiile art. 16 alin. (1) lit. e) și g) din Codul de procedură penală, după caz, pentru următoarele perioade:
1. 60 de zile dacă pentru încălcarea regulii de circulație este prevăzută suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru 30 de zile;
2. 90 de zile dacă pentru încălcarea regulii de circulație este prevăzută suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru 60 de zile;
...................................
[ link extern ]
Nu vi s-a intocmit PV de contraventie, pentru ca in lege nu se pomeneste in acest caz de asa ceva.
Ultima modificare: Marți, 6 Mai 2025
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permis suspendat 6 luni pentru vatamare corporala aleksander.7657 aleksander.7657 Bună ziua, permis suspendat 6 luni cu dosar penal vatamare corporala. Acum o săptămână am avut un accident pentru neacordare de prioritate, eu fiind ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, in urma unui accident de neacordare de prioritate ... asasin 100 asasin 100 buna ziua, in urma unui accident de neacordare de prioritate cu vatamare din culpa,dupa ce am primit nup de la procuratura, la cit trebuie sa ma astept la ... (vezi toată discuția)
Accident culpa comuna cu vatamare Ovidiu25122001 Ovidiu25122001 Am fost implicat intr-un accident rutier cu vatamare, a fost culpa comuna el depasea coloană oprita la bariera, eu ieșeam de pe o strada laterala si faceam ... (vezi toată discuția)