avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sunt blocată 30 de ani într-un credit ipotecar ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sunt blocată 30 de ani într-un credit ipotecar pentru apartamentul “vândut” cu promisiune de vânzare cumpărare ce pot face?

Am nevoie de un sfat juridic pentru o situație complicată:În anul 2016 am vândut un apartament prin promisiune de vânzare-cumpărare (antecontract), cu termen de finalizare a vânzării până cel târziu în 1.09.2046. În baza acestui antecontract, promitentul cumpărător locuiește de 9 ani în apartament și achită ratele aferente creditului ipotecar, însă creditul a rămas pe numele meu, fiind în continuare titularul obligației față de bancă.
Practic:
Promitentul cumpărător locuiește în apartament ca și cum ar fi al lui, dar nu a preluat creditul (nu este eligibil).
Eu rămân blocată pe o perioadă totală de 30 de ani cu acest credit, ceea ce mă împiedică să mai fac alte finanțări sau să dispun liber de bunurile mele.
În caz de neplată, banca va veni exclusiv la mine, întrucât cumpărătorul nu are nicio obligație directă față de bancă.
În realitate, am ajuns într-un dezechilibru contractual grav, în timp ce promitentul cumpărător plătește ratele și folosește apartamentul ca un fel de “chirie mascată”. Nu este vorba despre răzgândirea mea în legătură cu vânzarea!
Problema reală este că:
Eu nu mai pot face alte finanțări sau investiții pentru următorii 21 de ani creditul mă blochează complet financiar. Promitentul cumpărător trăiește liniștit, ca un chiriaș mascat, dar fără obligațiile unui proprietar real.
Această situație este un dezechilibru contractual major, nu un simplu inconvenient.
Întrebarea mea este:
În aceste condiții, se poate solicita instanței adaptarea sau chiar încetarea promisiunii de vânzare-cumpărare pe temeiul impreviziunii (art. 1271 Cod Civil), având în vedere dezechilibrul contractual evident și împovărarea disproporționată a mea ca promitent vânzător?
Mulțumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 7 Mai 2025
Zea8, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Instanta va spune ca la momentul incheierii antecontractului cunosteati aceasta situatie/acest fapt si astfel este nefondat sa invocati acest aspect dupa 9 ani.

Este de analizat antecontractul si situatia efectiva pentru a verifica ce motive pot fi invocate.

Cu stima,
Av. Jasmine Oancea




Vă mulțumesc pt răspuns,dar Impreviziunea NU se referă la faptul că “știam” sau “nu știam” ci la faptul că în timp situația a devenit disproporționată și oneroasă. Impreviziunea se judecă raportat la executarea contractului pe termen lung, nu la semnarea lui. Într-adevăr, la momentul semnării antecontractului, cunoscând existența creditului și a ipotecii, am acceptat situația de atunci cu bună-credință și cu speranța că pe parcurs promitentul cumpărător va prelua creditul sau va găsi o soluție pentru stingerea lui. Problema pe care o ridic acum nu se referă însă la faptul că nu aș fi cunoscut situația juridică de la acel moment, ci la faptul că în timp executarea obligațiilor a devenit excesiv de oneroasă și profund dezechilibrată, punându-mă într-o poziție extrem de dezavantajată: Sunt deja de 9 ani într-o stare de blocaj financiar complet, fără a putea accesa alte credite sau face alte investiții. Urmează alți 21 de ani de constrângere juridică dacă lucrurile continuă astfel. Promitentul cumpărător nu a dat niciun semn de intenție pentru a prelua creditul sau a finaliza vânzarea, ceea ce amplifică dezechilibrul.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Mai 2025
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu înțeleg combinația asta. Sa înțeleg ca dvs aveati la rândul dvs cumparat cu credit?


gi-jane2 a scris:

[]Nu înțeleg combinația asta. Sa înțeleg ca dvs aveati la rândul dvs cumparat cu credit?

Da, exact.
Da, apartamentul l-am cumpărat eu cu credit ipotecar în 2015 creditul și ipoteca sunt pe numele meu.
În 2016 am făcut un antecontract de vânzare cumpărare promitentului cumpărător locuiește în ap și plătește ratele, dar tot eu sunt debitorul față de bancă.
Problema este că eu am rămas blocată cu creditul și obligațiile, iar el doar folosește imobilul dezechilibrul s-a creat în timp, nu la semnare. Asta este impreviziunea.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Corect ce spuneți doar ca pentru a stabili ca exista un caz de impreviziune, instanta de judecata verifica cat de oneroasa a devenit obligatia pe termen lung raportat la momentul incheierii antecontractului.

Alte discuții în legătură

Nerespectare promisiune de vanzare imobil Liviu V. Liviu V. In ce conditii nu mai produce efecte o promisiune de vanzare? A fost incheiata o astfel de promisiune prin care vanzatorul se obliga sa predea apartamentul ... (vezi toată discuția)
Antecontractul de vanzare-cumparare si sechestrul asigurator DanyD DanyD Este posibil in cazul in care am incheiat un antecontract de v-c (si am platit aproape toata suma!) sa cer instantei instituirea unui sechestru asigurator, ... (vezi toată discuția)
Mostenitor al unui apartament cu antecontract de vanzare-cumparare stamatecostel stamatecostel Buna ziua,va rog sa imi raspundeti daca se poate la urmat.intreb. : Parintii mei au facut o promisiune de vanzare a unui apartament cu L 112 ,cu ... (vezi toată discuția)