avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1005 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Salut! Am un prieten care a folosit o poza modificata ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Salut! Am un prieten care a folosit o poza modificata a buletinului ...

Salut! Am un prieten care a folosit o poza modificata a buletinului (ca să para major) pentru a-și deschide cont la o banca online. Contul nu a fost deschis, iar astăzi (după aproximativ 2 luni) a fost sunat de politie cu privire la faptul ca cineva a încercat sa înregistreze un cont cu un buletin fals. Deja a discutat cu politistul spunându-i ca e posibil ca buletinul sa fi ajuns in mâinile altei persoane, care sa fi comis fapta. Acesta i-a spus sa nu și facă griji și ca va contacta banca pentru mai multe informații. Din moment ce nu a adus nicio consecință juridică, ce poate păți? Mulțumesc.
Ultima modificare: Joi, 8 Mai 2025
Anon07, utilizator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 01:06, 9 Mai 2025
Fapta se poate incadra la uz de fals (art. 320 Cod Penal) fals material in inscrisuri oficiale (art. 323 Cod Penal) si posibil si la marturia mincinoasa (art. 273 Cod Penal), se fac cercetari momentan si prietenul o sa fie anuntat de politie despre ce se va dispune in continuare
Anon07 a scris:
Acesta i-a spus sa nu și facă griji și ca va contacta banca pentru mai multe informații. Din moment ce nu a adus nicio consecință juridică, ce poate păți?

La acest moment nu puteti sa evaluati ce anume puteti pati, pentru ca in primul rand nu stiti incadrarea juridica.

In ceea ce priveste faptul ca „nu a adus nicio consecință juridică”, nu are relevanta pentru mai multe motive de politica penala.
(sunt infractiuni care se pedepsesc pentru existenta starii de pericol si nu neaparat pentru obtinerea unui rezultat).

Altfel, s-ar ajunge la situatia absurda ca, incerci sa faci o fapta, nu iti iese, si nu esti pedepsit pentru ca „nu a adus nicio consecință juridică”,, Aspect pe care logica juridico penala nu il poate primi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Denunt calomnios pauldorin87 pauldorin87 sunt parte vatamata intr un dosar penal ajuns in instanta,urmeaza primul termen. la primul termen daca am mintit pot sa declar acest lucru? ce pot pati?este ... (vezi toată discuția)
Am facut o asigurare de viata in numele altcuiva, ce pedeapsa primesc??? cosmin_ursu cosmin_ursu Buna ziua, Am si eu o intrebare. In urma cu un an, pentru a imi completa target-ul aveam nevoie de o asigurare de viata, am rugat un prieten daca stie alt ... (vezi toată discuția)
Art. 322 si art. 323 din c.p. Elena2014 Elena2014 Buna ziua, O persoana care lucreaza in cadrul MAI a ridicat o suma de bani care mi se cuvenea. Am facut plangere si am primit urmatorul raspuns de la ... (vezi toată discuția)