avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Pensionare cadru didactic
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Pensionare cadru didactic

Pensionare cadru didactic
În august 2026 îmi pot depune dosarul de pensionare la Casa de pensii, însă lucrând în învățământ ca profesor titular, intenția de pensionare trebuie anunțată în luna ianuarie 2026, conform calendarului de mobilitate. Cum procedez în condițiile în care decizia de pensionare o voi primi după începerea anului școlar? Dacă as dori sa renunț, o pot face în 30 de zile de la obținerea deciziei, deci tot după începerea anului școlar. Ce se întâmplă cu postul meu? Când îmi încetează CCM?
Ultima modificare: Vineri, 9 Mai 2025
Cornely, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornely , utilizator 16:15, 10 Mai 2025
Personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare și control se pensionează pentru limită de vârstă, anticipat și anticipat parțial, la data încheierii anului școlar în care împlinește vârsta standard de pensionare sau, după caz, în situația pensiei anticipate și anticipate parțial, vârsta standard redusă cu cel mult 5 ani.

Prin derogare de la art. 56 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în cazul personalului didactic care se pensionează în condițiile alin. (6), contractul individual de muncă încetează de drept la data încheierii anului școlar în care solicită pensionarea.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ideea e ca dacă doresc sa renunț în 30 de zile de la obținerea deciziei, nu o pot face? Repet: cronologic, eu anunt intentia de pensionare in luna ianuarie 2026 (conform etapei de mobilitate), dosarul de pensie îl depun la mijlocul lunii august 2026, decizia de pensionare îmi va parveni undeva în luna septembrie (deci după începerea scolii) iar conform legii am dreptul ca în 30 de zile sa renunț la decizie (deci undeva prin octombrie 2026).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare cadru didactic ContSters379548 ContSters379548 Când încetează cim pt un cadru didactic care se va pensiona la limită de vârstă la data încheierii anului şcolar 2015-2016? (vezi toată discuția)
Pensionare anticipată parțial profesor Cornelia59 Cornelia59 Sunt profesor, doresc pensionare anticipată partial începând cu semestru 2, respectiv februarie 2017. Ma incadrez din punct de vedere al vechimii standard ... (vezi toată discuția)
Lucru dupa pensionarea limita varsta. Mihai53 Mihai53 Buna ziua, Pentru sotia mea, care este cadru didactic suplinitor gr II cu contract de munca pe perioada determinata ( 01 septembrie 2016- 31 august 2017) ma ... (vezi toată discuția)