Bună ziua ,
Mă aflu într-o situație oarecum particulara și aș avea nevoie de un sfat ,pentru care va mulțumesc anticipat. Incerc sa fiu foarte sintetică: părinții decedați,casă și curte construita impreună cu părinții si fratele ,2/3 eu ,1/3 fratele. De 14 ani este cu noi un al treilea frate : in plasament,tutor fiind mama ,de la moartea mamei sunt eu ,impreună cu fratele mai mare ne ocupam de cel mic. Cel mic ,vrea sa își creeze o familie si să continue locuiască în casa noastră , și ar vrea sa "investeasca" in aceasta proprietate,dar ar vrea o asigurare legală care să îl protejeze cumva pe el ,familia lui și banii investiți. Ce formă legală ne-ar putea ajuta ? Noi ,am vrea sa îl ajutam dar conferirea dreptului de uzufruct ni se pare limitantă iar din ce am citit ,și dreptul de habitat pare la fel. Având in vedere că aceasta casa a fost construită cu munca mea si a fratelui ,mi-ar place sa o putem folosi ( o parte cel puțin..), când ne vom retrage la pensie . Vă mulțumesc
CHKa
Utilizator 11din 11 utilizatori consideră acest răspuns util
Daca a fost doar luat in plasament - chiar daca mama dvs. i-a fost tutore - dar nu a fost adoptat , NU va e frate , si nici nu are vreun drept dupa parintii dvs. Prin urmare , va avea exact atatea drepturi cate doriti dvs. si fratele dvs. sa-i oferiti , nimic mai mult . In opinia mea , ar fi de preferat sa investeasca el in cumpararea unei proprietati a lui , sa-si protejeze familia si pe el insusi , fara a cere ceva de la dvs. , ca de cuvenit - nu i se cuvine nimic . E de preferat sa nu amestecati lucrurile … Daca doriti sa va retrageti acolo la pensie , cum ati putea face asta ? sa traiti 3 familii in aceeasi casa ? nu merge nici macar in aceeasi curte … Cine va fi vioara 1-a acolo , cand va fi sa luati hotarari privind proprietatea ? Sa nu spuneti ca la buna-intelegere , ca asta - viata o arata la tot pasul - nu prea e posibil … PS. M-a impresionat foarte neplacut faptul ca , un copil care a fost abandonat de proprii parinti , in loc sa fie recunoscator celor care l-au crescut si l-au facut om , se ridica cu pretentii si nu-si cunoaste lungul nasului . Stiti cat de mult adevar este in zicala “ pe cine nu lasi sa moara , nu te lasa sa traiesti “ ? enorm de mult …
andi33
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Dacă a fost doar în plasament și nu a fost adoptat legal, nu este moștenitor și nu are niciun drept asupra proprietății părinților dvs.. Are exact drepturile pe care i le acordați dvs. și fratele dvs., nimic mai mult. Recomand evitarea co-proprietății — pot apărea conflicte greu de gestionat. Cel mai sigur e ca fiecare să dețină separat ce i se cuvine.
Puteți încheia un contract de comodat notarial pe termen lung, cu clauze clare privind investițiile și dreptul de folosință. Rămâneți proprietari, el are siguranță juridică, iar casa nu se împarte. Alternativ, puteți stabili un drept de superficie, dacă va construi sau extinde ceva, sau o promisiune de vânzare pentru viitor. Toate păstrează controlul la dvs. și protejează investiția lui.