Buna ziua,
Am anumite nelamuriri legate de legile in vigoare din romania legate de Crypto.
Practic am cumparat bitcoin in perioada 2013-2016 cand era 200-500$ unul, dar i-am pastrat pe stickuri cryptate si legeruri. Am preferat sa am mai multe stickuri pentru ca la acel moment nu puteai stoca mai multe portofele pe acelas stick, si simplu m-am gandit ca poate pierd sau se strica stickul. In fine, la un moment dat am facut anumite vanzari, dar nu pe platforme online, doar face to face, cu oameni intalniti pe platforme de tranzactionare sau straini. Ca si exemplu de tranzactie din trecut, m-am vazut la piata Romana cu respectivu, am deschis lapt, i-am aratat portofelul de pe stick, mi-a dat banii, si-a schimbat cheia si a plecat cu sticul. nu l-am intrebat nici cum il cheama nici de unde are bani. Asta se intampla in 2017 la prima crestere mai mare a btc.
Ce vreau acum, vreau sa vand BTC, dar unii cumparatori sunt reticenti si nu vor sa foloseasca sistemul bancar ptr plata. Si as vrea sa stiu daca urmatorul scenariu e trecut cu vederea de anaf si legal:
- ma intalnesc cu cumparatorul, ii demonstrez ca suma echivalenta a 40000 de ron e pe stick, mergem impreuna la bancomatul BT, unde imi baga banii 40000 de ron cu mana lui in bancomat, pe cardul meu. Pastrez apoi chitanta de la bancomat cum ca tranzactia a fost facuta cu success.
- ii dau sticku si pleaca.
Completez declaratia de la anaf, cu venitul din crupto, declar pe proprie raspundere ca l-am cumparat la 200 (am notat pe fiecare stick, suma, data si pretul), si atasez poza cu chitanta de la bancomat cum ca am facut profit de 39000 de ron la acea tranzactie, si ca vreau sa platesc impozit pe acei 39000 profit.
Daca se face btc 125000 planuiesc sa vand 90% din tot ce am, adica mai multe tranzactii ca aceea descrisa mai sus. Daca eu vand gen in 1 saptamana 10-20 de portofele, si declar la ANAF toate tranzactiile odata, imi vor mai cere alte acte de provenienta?
Este destul ca declar pe proprie raspundere ca l-am luat la 200-300$ si vand la pretul din ziua respectiva a tranzactiei, si accept sa platesc impozitul aferent tranzactiei catre anaf/statu roman + chitanta de la bancomatul BT cum ca banii au fost depusi in ziua respectiva in contul meu.
Vreau sa fac cashout si sa cumpar de la cec acele certificate tezaur sau ce sunt, sa imi asigur batranetea linistita. Si as vrea ca banii pe care ii voi avea in cont sa fie "legali" din pct de vedere al taxelor (am muncit de mi-au sarit capacele 25 de ani, nu am furat un leu - ca idee :)) ), imi doresc ca eu ca si PF sa fiu vazut ca si om cinstit din pct de vedere al taxelor aplicate pe banii pe care ii voi cheltuii. Gen daca vreau sa imi cumpar un ceas, masina sau casa undeva, sa nu ma intrebe nimeni de nimic niciodata.
Multumesc frumos si imi cer scuze ptr exprimare, dar scriu in romaneste pe net dupa foarte multi ani.
Sa fim sanatosi!