avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 967 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Am o problema de rezolvat privind restituirea unor ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Am o problema de rezolvat privind restituirea unor sume nedatorate

Buna ziua,
Am o problema de rezolvat privind restituirea unor sume nedatorate si nerestituite de catre ANAF si anume :
1) Deoarece in declaratia unica de venituri pentru anul 2018 a fost mentionat eronat de catre mine un numar eronat al documentului de inregistrare la registrul comertului al subsemnatului ca PFA, o decizie ANAF 10968/5.4.2024 a stabilit din oficiu CASS pentru veniturile aferente anului 2018 in valoare de 2280 lei + 1653 lei, sume achitata in aprilie respectiv iunie 2024 de catre subsemnatul. Imediat, tot in iunie 2024, am rectificat declaratia unica (DU).Ulterior, insa abia in 29.04.2025 (dupa aproape 10 luni de la rectificarea DU ANAF mi-a comunicat ca, in urma depunerii documentelor (DU) care atesta faptul ca nu aveam obligatia sa achit CASS, a emis decizia de anulare a deciziei de stabilire din oficiu a CASS. Pe 05.05.2025 am solicitat sa imi comunice pana in 16.05.a.c. ca in baza deciziei de anulare trebuie sa imi restituie CASS-ul achitat de mine in iunie 2024. NU am primit raspuns pana in prezent.
2) In 12 martie 2025 am primit alte decizie ANAF emisa pe 31.12.2024 (deci dupa 4 luni de la emiterea ei) de stabilire a obligatiilor fiscale accesorii (dobanzi si penalizari in valoare de 1030 lei (aferente tot DU pentru veniturile din 2018) fata de care am solicitat si primit de la ANAF imediat situatia debitelor de plata pentru 2024-2025 si am solicitat compensarea unui debit de 116 lei cu sumele de plata nedatorate (sume care in situatiie debitelor primita de la ANAF apar cu semnul "minus" deci au fost achitate in plus) de asemenea am cerut ca sumele de plata nedatorate sa imi fie restituite in contul bancar de PFA al subsemnatului. Am revenit pentru raspuns de 2-3 ori insa fara succes.
INTREBARE :
A) In ce termen (legal) trebuie ANAF sa raspunda la solicitarile mele ?
B) Daca nu primesc niciun raspuns, unde trebuie sa ma adresez, pot sa ii dau in judecata, daca DA cum trebuie sa procedez in acest sens ?.
Va multumesc.
Voicu Damian PFA
Ultima modificare: Marți, 13 Mai 2025
george-neagu, moderator

Alte discuții în legătură

Notificare anaf neplata contributii la pfa voicudamian voicudamian Buna ziua, Am primit azi 14.12 notificare ANAF sector 6 privind nedeclararea CAS si CASS pentru veniturile din 2018. Subsemnatul sunt PFA si pensionar din ... (vezi toată discuția)
In du am trecut valori gresite voicudamian voicudamian In calitate de PFA (pensionar) in DU pentru veniturile obtinute in 2022 declaratia fiind depusa in februarie 2023 am trecut o suma eronata la rubrica ... (vezi toată discuția)
Cass venituri din mai multe surse ildiko.maria ildiko.maria Bună ziua! În afară de salarii am venituri din arendă- peste 22800, venituri din dividende -peste 22800 în anul 2018. În iulie am depus declarația ... (vezi toată discuția)