avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Dețin un apartament situat la ultimul etaj al unui ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Dețin un apartament situat la ultimul etaj al unui bloc, iar ...

Dețin un apartament situat la ultimul etaj al unui bloc, iar în fața ușii de la intrare există un mic hol, care figurează ca spațiu comun. În urmă cu peste 20 de ani, mama mea — proprietara apartamentului la acel moment — a închis acest hol și l-a integrat în apartament, fără autorizație de construcție, dar cu acordul verbal al asociației de locatari.

În prezent, doresc să refac documentația cadastrală și să includ acest hol în actele de proprietate ale apartamentului. Am depus dosarul la primărie, însă a fost respins pe motiv că, potrivit Codului civil, un spațiu comun nu poate deveni proprietate privată fără documente legale care să ateste acest transfer.

Întrebarea mea este: există o procedură legală prin care pot include acest spațiu comun în proprietatea privată (eventual cu acordul tuturor coproprietarilor sau al asociației de proprietari)? Sau singura soluție rămâne desființarea modificării și readucerea spațiului la starea inițială?
Cel mai recent răspuns: Nivea , utilizator 00:24, 15 Mai 2025
Cum sa nu existe, alegeti varianta convenabila :
1. Articolul 43
(1) Părțile comune pot fi atribuite proprietarilor în folosință exclusivă numai dacă prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalți proprietari.
(2) Hotărârea de atribuire în folosință exclusivă se adoptă cu acordul tuturor proprietarilor din condominiu și ai cotelor-părți indivize.
(3) Atribuirea în folosință exclusivă se face în baza unui contract încheiat între asociația de proprietari și proprietarul căruia i se atribuie în folosință exclusivă partea de proprietate comună.
(4) Contractul prevăzut la alin. (3) se încheie pe o perioadă de maximum 12 luni și poate fi reînnoit numai cu acordul ambelor părți și cu respectarea prevederilor prezentei legi.
(5) Veniturile obținute din atribuirea părților comune în folosință exclusivă respectă prevederile art. 70 din prezenta lege.

2. Articolul 44
(1) Încetarea destinației de folosință comună pentru părțile comune din condominii se poate hotărî motivat cu acordul scris al tuturor proprietarilor din condominiu.
(2) În cazul prevăzut la alin. (1) devin aplicabile dispozițiile privitoare la coproprietatea obișnuită. Cu toate acestea, înstrăinarea sau ipotecarea se poate realiza numai cu acordul tuturor proprietarilor din condominiu.
(3) Constatarea încetării destinației de folosință comună pentru părțile comune se face prin hotărâre a adunării generale a asociației de proprietari adoptată în unanimitate de către proprietarii din condominiu.
(4) Imobilul, respectiv partea din condominiu care rezultă din încetarea destinației folosinței comune se înscrie în mod corespunzător în cartea funciară pe baza documentației cadastrale întocmite în acest scop.
(5) Prevederile prezentului articol nu se aplică părților comune din condominiu pentru care nu poate înceta destinația de folosință comună, întrucât poate afecta buna funcționare a condominiului și pot fi lezate drepturile celorlalți proprietari.
(6) Înscrierea în cartea funciară ca unitate individuală distinctă a părților de folosință comună pentru care încetează această destinație, potrivit dispozițiilor legale, implică parcurgerea următoarelor etape:
a) emiterea hotărârii adunării generale a asociației de proprietari prin care se constată încetarea destinației de folosință comună;
b) recepția documentației cadastrale pentru recalcularea cotelor-părți indivize, în vederea scoaterii din părțile de folosință comună;
c) încheierea actului în formă autentică prin care toți proprietarii din condominiu își exprimă acordul pentru încetarea destinației de folosință comună și pentru diminuarea corespunzătoare a cotelor-părți din proprietatea comună.
[ link extern ]
Daca asociatia este de acord il puteti inchiria.
Si noi avem un proprietar care are 2 apartamente vecine si are un metru patrat in fata usilor . A montat ilegal o usa si i-am us 200 lei chirie de 10 ani pana la desfiintare. Cate 100lei pentru fiecare apartament pentru 1,5m2.
Mulțumesc pentru răspunsuri. O sa analizez situația, sa vad dacă merita efortul pentru a l trece în proprietate, bănuiesc ca toată procedura durează mult și eu vreau sa l vând în curand.
Nu ati citit cu atentie.
Nu il veti trece niciodata in proprietate. Doar il veti folosi contra unei sume catre asociatia de prolrietari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se mai poate achiziționa uscătoriile de bloc în 2022 din folosință ... KD007 KD007 Se mai poate achiziționa Uscătoriile de bloc în 2022 din folosință comună în bun propriu? Dacă da, care este procedura? (vezi toată discuția)
Vanzare uscatorie adm.borodi adm.borodi Buna ziua. Locatarii de pe o scara vor sa vanda uscatoria si au gasit un client. Ma puteti ajuta, va rog, cu procedurile si documentatia ... (vezi toată discuția)
O firma a inchiriat de la o asociatie de proprietari o suprafata ... rugby15 rugby15 O firma a inchiriat de la o asociatie de proprietari o suprafata de 15 mp la parterul( incinta) scarii blocului. Cu acordurile legale a construit un mic ... (vezi toată discuția)