avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Dețin un apartament situat la ultimul etaj al unui ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Dețin un apartament situat la ultimul etaj al unui bloc, iar ...

Dețin un apartament situat la ultimul etaj al unui bloc, iar în fața ușii de la intrare există un mic hol, care figurează ca spațiu comun. În urmă cu peste 20 de ani, mama mea — proprietara apartamentului la acel moment — a închis acest hol și l-a integrat în apartament, fără autorizație de construcție, dar cu acordul verbal al asociației de locatari.

În prezent, doresc să refac documentația cadastrală și să includ acest hol în actele de proprietate ale apartamentului. Am depus dosarul la primărie, însă a fost respins pe motiv că, potrivit Codului civil, un spațiu comun nu poate deveni proprietate privată fără documente legale care să ateste acest transfer.

Întrebarea mea este: există o procedură legală prin care pot include acest spațiu comun în proprietatea privată (eventual cu acordul tuturor coproprietarilor sau al asociației de proprietari)? Sau singura soluție rămâne desființarea modificării și readucerea spațiului la starea inițială?
Cel mai recent răspuns: Szekely Barna , Consultant asigurari 16:31, 17 Mai 2025
Într-adevăr puteți vinde apartamentul așa cum e descris în acte, urmând ca cumpărătorul să decidă dacă păstrează modificarea făcută de mama dumneavoastră și se reglează cumva cu asociația de proprietari (art. 43 sau art. 44) sau renunță la respectiva modificare și redă holul acela folosinței comune.

Szekely Barna a scris:

Au făcut multi astfel de modificări cu acordul tuturor proprietarilor. Lista cu semnături de acord e la as de proprietari. Doar că la vânzare nu figurează acea parte incorporata.

A fost făcută o investitie fără autorizație de construcție, dar de care a beneficiat mama Dvs, mult timp. Autorizație nu cred că veți primi la acest moment fara sa plătiți niste taxe și proiecte. Poate incurcati și pe alții din bloc care au astfel de extindere neautorizată.. Bani mai multi nu veți obține decât pe suprafața intabulata. Trebuie sa conștientizați treabă asta. Pentru ceva făcut ilegal (raportat la suprafata intabulata) nu puteți emite pretenții de bani.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Mai 2025
Szekely Barna, Consultant asigurari

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare uscatorie adm.borodi adm.borodi Buna ziua. Locatarii de pe o scara vor sa vanda uscatoria si au gasit un client. Ma puteti ajuta, va rog, cu procedurile si documentatia ... (vezi toată discuția)
Se mai poate achiziționa uscătoriile de bloc în 2022 din folosință ... KD007 KD007 Se mai poate achiziționa Uscătoriile de bloc în 2022 din folosință comună în bun propriu? Dacă da, care este procedura? (vezi toată discuția)
Buna ziua! se poate vinde unui proprietar o boxa? care sunt demersurile ... adminibuc adminibuc Buna ziua! Se poate vinde unui proprietar o boxa? Care sunt demersurile ? Multumesc! (vezi toată discuția)