avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Lucrez într-o companie multinațională privată, și ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Lucrez într-o companie multinațională privată, și am nevoie ...

Lucrez într-o companie multinațională privată, și am nevoie de o opinie juridică legată de modul în care angajatorul gestionează concediile.

Ni s-a comunicat că în data de 6 iunie, activitatea fabricii va fi închisă temporar, iar cu această ocazie angajatorul ne obligă să ne luăm o zi de concediu de odihnă din cele disponibile.

Este pentru a doua oară când ni se impune acest lucru în mod colectiv, fără să ni se ceară acordul scris și fără să existe o solicitare individuală de concediu.

Întrebarea mea este:
Este legal ca, în cazul unei închideri temporare a activității, angajatorul să ne oblige să ne luăm concediu de odihnă din zilele proprii, în loc să se aplice suspendarea temporară a contractului de muncă (art. 53 Codul Muncii), cu plată de 75%?
Daca da, decate ori poate face asta?

Vă mulțumesc anticipat pentru lămuriri!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:04, 21 Mai 2025
Nu este corecta procedura angajatorului ... Dreptul la concediul de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari (art. 144 din Codul muncii).

" ... concediul de odihna trebuie efectuat în cursul anului calendaristic în care dreptul la concediu se naște, în conformitate cu programarea colectivă sau individuală, adoptată în urma consultării cu sindicatul/reprezentanții salariaților sau cu fiecare angajat în parte. Prin urmare, concediul de odihna nu poate fi impus unilateral de niciuna dintre părți, angajator sau angajat. Orice astfel de cerere impusă de către o parte riscă să fie considerată ca reprezentând o încălcare a prevederilor legale. O astfel de acțiune din partea angajatorului poate fi calificată drept abuzivă și poate fi urmată de controale din partea inspectorilor de muncă sau chiar de formularea unor acțiuni în instanță de către angajați. ..."
[ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dacă doresc sa imi dau demisia din firma sunt obligata ... aura19731991 aura19731991 Buna ziua.dk doresc sa imi dau demisia din firma sint obligata sa stau in preaviz (vezi toată discuția)
Buna ziua, am o mica nelămurire : locatia unde activez a fost ... midnightk_ro midnightk_ro Buna ziua, am o mica nelămurire : locatia unde activez a fost închisă timp de 3 săptămâni, pentru că a fost închiriată. Angajatorul ne-a obligat să ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna carmen gusa carmen gusa Buna ziua, lucrez intr-o firma unde programul de lucru este astfel;doua zile lucram 16 ore iar doua zile le avem libere, netinandu-se seama ca e sambata sau ... (vezi toată discuția)