avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... In cazul in care unul dintre succesori deschide ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

In cazul in care unul dintre succesori deschide actiunea succesorala ...

In cazul in care unul dintre succesori deschide actiunea suucesorala la notariat ,fara a astepta acceptarea legala a celuilalt succesant , acesta din urma poate cere schimbarea(amanarea)datei de incepere a suucesiunii (dat fiind faptul ca este cetatean roman cu domiciliul in strainatate )?
Cel mai recent răspuns: adina alex , utilizator 19:44, 24 Mai 2025
Libertatea acceptării moștenirii. Nimeni nu poate fi obligat să accepte o moștenire ce i se cuvine.
„Acesta din urma” daca nu o accepta inseamna ca nu o accepta. Iar daca se dezbate, atunci se dezbate.
„Acesta din urma” poate veni ulterior si sa conteste in instanta, dar nu este usor.
Pe de alta parte, cel care sesizeaza notarul initial, va declara ceva acolo. Aveti grija ce declara.
Dvs cine sunteti? Cel din tara sau cel din strainatate?
Se poate dezbate, important este ca cel din srăinătate să fie legal citat.
Multumesc mult pentru raspuns. Da ,eu am primit citatia , dar termenul de prezentare pentru deschiderea succesiunii nu imi este favorabil ( resid in USA si nu am cum sa ma prezint sau sa desemnez un reprezentant legal in timpul scurt care este mentionat in citatie ! Intrebarea mea a fost urmatoarea: in cazul in care fratele meu a deschis la notariat succesiunea , am dreptul ca succesor sa cer schimbarea datei /amanarea pentru 2 luni a deschiderii succesiunii ( pentru a avea timpul necesar contactarii unui reprezentant legal ??? Mentionez ca mama a decedat in noiembrie 2024 ,in consecinta amanarea deschiderii succesiunii pentru luna septembrie 2025 este perfect legala .

In consecinta pot sau nu sa refuz termenulde 07 iunie 2025 al inceperii succesiuni si cere amanarea pana in septembrie 07.2025 ???Aceasta este dilema mea.
Multumesc pentru raspuns. Eu sunt succesorul cu domiciliul in strainatae . Si eu si fratele meu acceptam succesiunea . Dilema mea este urmatoarea: in cazul in care fratele meu deschide actiunea succesorala la notariat dar data in care sunt citata sa ma prezint este inapropriata pentru situatia mea ( am nevoie de cel putin alte 2-3 luni pentru a-mi gasi reprezentant legal si pune la punct alte probleme . ) Am dreptul de a cere notarului care m-a citat , amanarea cu doua luni a succesiunii ?? ( mentionez ca mama mea a decedat in noiembrie 2024 , in consecinta mai este timp pentru dezbaterea succesiunii) . Deci nu sunt de acord cu faptul ca fratele meu a deschis succesiunea si data pentru care sunt citata sa ma prezint sau sa trimit reprezentant legal este absolut nepotrivita pentru mine ca succesor ( resid in USA ,am nevoie de timp )

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbaterea mostenirii teo1980 teo1980 Buna ziua, Va rog mult sa ma sfatuiti in solutionarea unei probleme privind dezbaterea mostenirii. In august 2007 a decedat tatal meu. Mama este in ... (vezi toată discuția)
Declaratie acceptare succesiune vs dezbatere succesorala astanesc astanesc Buna ziua, Am nevoie de un sfat de specialitate in urmatoarea situatie. Tatal meu a murit la sfarsitul anului trecut si la inceputul anului am deschis ... (vezi toată discuția)
Matusa necasatorita, fara copii decedata, proprietara unui imobil. ... fir intins fir intins Matusa necasatorita, fara copii decedata, proprietara unui imobil. Rudele apropiate ; -3 surori in viata fara mostenitori -o sora decedata, sot decedat dar ... (vezi toată discuția)