Face parte din imobilizari necorporale.
OMFP 3055/2009
8.2.2. Imobilizări necorporale
Recunoaşterea imobilizărilor necorporale
72 - (1) O imobilizare necorporală este un activ identificabil, nemonetar, fără suport material şi deţinut pentru utilizare în procesul de producţie sau furnizare de bunuri sau servicii, pentru a fi închiriat terţilor sau pentru scopuri administrative.
(2) O imobilizare necorporală îndeplineşte criteriul de a fi identificabilă când:
a) este separabilă, adică poate fi separată sau divizată de entitate şi vândută, transferată, autorizată, închiriată sau schimbată, fie individual, fie împreună cu un contract corespunzător, un activ identificabil sau o datorie identificabilă; sau
b) decurge din drepturi contractuale sau de altă natură legală, indiferent dacă acele drepturi sunt transferabile sau separabile de entitate sau de alte drepturi şi obligaţii.
IAS 38 - "Imobilizari necorporale"
Activele necorporale sunt definite ca active identificabile nemonetare, fără suport material (fără substanţă fizică) şi deţinute pentru a fi utilizate în procesul de producţie, în furnizarea de bunuri sau servicii, pentru a fi închiriate terţilor sau pentru scopuri administrative. Activul de această natură trebuie să poată fi divizat sau separat de entitate şi vândut, transferat, închiriat sau schimbat, fie individual, fie împreună cu un contract, activ sau datorie corespondentă, să fie controlat de entitate şi să se poată distinge evident de fondul comercial al întreprinderii.
Contul: 208 - "Alte imobilizari necorporale"
Perioada de amortizare: Codul Fiscal art. 24 alin. 10
Cheltuielile aferente achiziţionării de brevete, drepturi de autor, licenţe, mărci de comerţ sau fabrică şi alte imobilizări necorporale recunoscute din punct de vedere contabil, cu excepţia cheltuielilor de constituire şi a fondului comercial, precum şi cheltuielile de dezvoltare care din punct de vedere contabil reprezintă imobilizări necorporale se recuperează prin intermediul deducerilor de amortizare liniară pe perioada contractului sau pe durata de utilizare, după caz.
Legea amortizarii (legea 15/1994 republicata cu modificarile si completarile ulterioare)
Art. 13. - Brevetele, licenţele, know-how, mărcile de fabrică, de comerţ şi de servicii şi alte drepturi de proprietate industrială şi comercială similare, subscrise ca aport, achiziţionate pe alte căi, se amortizează pe durata prevăzută pentru utilizarea lor de către agentul economic care le deţine.
Imobilizările necorporale de natura concesiunii, superficiei şi a uzufructului se amortizează pe durata contractului.
Achizitia unui domeniu de internet este in fapt plata unei taxe catre organizatia care tine evidenta domeniilor pe net. Pentru comparatie as mentiona : plata taxei la ONRC pentru inscrierea firmei, plata taxei pentru numere auto particularizate.
Eu as inregistra aceasta plata de taxa pe cheltuieli.
Faptul ca eu detin un domeniu pe internet nu are nicio consistenta daca nu fac nimic dupa achizitia acestuia. Trebuie sa creez un site , sa "umplu" acel site cu ceva care sa-i confere valoare.
De-abia din acest moment intervine dezvoltarea domeniului si se naste posibilitatea ca acesta sa se transforme intro marca. Si de-abia in momentul vanzarii se pune problema aparitiei unei imobilizari necorporale. De ce atunci ?
Pentru ca numai in contact cu piata situl meu poate capata valoare. Desigur, imobilizarea se va inregistra de catre cel care a achizitionat situl (domeniu + site).
Cel care-l vinde a fost dezvoltatorul lui initial.