Poate fi lăsată moștenire (sau transmisă în alt fel) o parte dintr-o succesiune nefăcută/nefinalizată în timpul vieții, către o persoană care nu este rudă de sânge?
Eu și părinții mei avem grijă de o doamnă în vârstă (cea mai bună prietenă a mamei mele de 50 de ani), care din păcate are acum cancer în stadiul IV. Speranța de viață nu este foarte generoasă, dar, pe cât posibil, doamna își dorește să-și lase lucrurile în ordine.
Doamna deține o cotă de 1/8 dintr-o casă modestă și 300mp de teren (în București) — în urma unei succesiuni făcute după bunica dânsei. Succesiunea după bunic nu s-a făcut niciodată; doamna ar mai avea dreptul la 1/3x5/8. Doamna nu s-a înțeles niciodată cu un văr, care a vrut întotdeauna să moștenească acolo tot, fără a oferi vreo compensație (ceilalți moștenitori sunt în străinătate și ar fi de acord să cedeze partea lor). Având în vedere că doamna nu are copii sau rude de sânge apropiate, strategia vărului este acum să aștepte ca doamna să înceteze din viață, după care să deschidă succesiunea după bunic și poate chiar și după doamna (pentru partea de 1/8).
Din înțelegerea noastră, pentru partea de 1/8 care este deja pe numele doamnei s-ar putea face un testament prin care să lase această bucată cui dorește. Dar nu știm ce s-ar putea face pentru cota de 1/3x5/8, mai ales într-un interval de timp destul de scurt. Dacă doamna ar merge la notariat sau în instanță să accepte expres moștenirea, ce se întâmplă cu moștenirea dacă demersul nu este finalizat pe perioada vieții doamnei? Ar putea fi și acest aspect reglementat cumva prin testament?
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Cu siguranță, nu mai are niciun sens sa se ocupe de dezbaterea moștenirii.
Prioritatea este testamentul.
Dacă între timp, decedează, beneficiarul testamentului, poate obține de la notar un certificat de calitate de moștenitor, în baza căruia sa participe la procesul cu vărul și sa finalizeze ce nu a mai apucat defuncta.
După ce se va pronunța hotărârea de, beneficiarul testamentului se va adresa aceluiași birou notarial si va dezbate moștenirea (pe cota moștenită de defuncta de la bunic + ce va mai hotarî instanta în urma procesului).