avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Îngrijesc o mătușa, soră a mamei mele, care nu are ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Îngrijesc o mătușa, soră a mamei mele, care nu are copii ...

Bună ziua,
Va prezint următoarea situație.
Îngrijesc o mătușa, soră a mamei mele, care nu are copii. Pentru ca am grija de ea, mi-a făcut un act de testament la notar, Eu ii plătesc utilitatile de mai bine de 10 ani, care de multe ori sunt mai mari decât toată pensia ei.
Soțul mătușii a decedat, la fel si sora acestui unchi, decedata și ea.
Unchiul are o nepoata supravietuitoare, care este fata surorii lui, cu care mătușa mea nu reușește sa se întâlnească sa dezbata succesiunea.
Din partea mătușii mele, exista încă surori ale ei în viata, dar și mulți nepoți ai altor surori și frați care au decedat.
Pe nimeni nu interesează de aceasta mătușa, eu sunt singura care o îngrijesc, cât de bine pot.
Va rog sa ma ajutați cu un răspuns.
In caz ca mătușa moare înainte de a dezbate succesiunea cu nepoata de la soț și de a-mi face transferul pe partea ei de proprietate, ce șanse am ca testamentul sa fie atacat de toți moștenitorii? Care este șansa de câștig ai moștenitorilor mătușii?
Dacă mătușa dezbate succesiunea cu nepoata de la soț, cum se face împărțirea?
Nepoata nu dorește sa meargă la notar pentru succesiune, e mereu ocupată. Cum se poate rezolva? Actele de proprietate ale locurilor de veci sunt la ea, iar actul casei este la mătușa, aceasta locuind în casa.
Va mulțumesc!



2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util


Cota soțului supraviețuitor (mătușa) în concurs cu nepoata de soră a soțului mort (unchiul) este JUMĂTATE din moștenire.

A cui era casa?

Dacă era proprietatea exclusivă a unchiului, atunci soția lui (mătușa) moșteneste jumătate, iar nepoata mortului moștenește cealaltă jumătate. Rezultat 1/2 mătușa și 1/2 nepoata.

Dacă era bun comun al soților, atunci în moștenirea soțului mort intră doar partea mortului din bun (jumătate) Viul (mătușa) păstrează ceea ce are (jumătate) și moștenește jumătate din partea (jumătate) mortului. Rezultat 3/4 din casă. va avea mătușa și 1/4 nepoata.

Harvey a scris:
... ce șanse am ca testamentul sa fie atacat de toți moștenitorii?

Tind spre zero (moștenitorii mătușii nu sunt rezervatari, dar ... nu vă poate garanta nimeni că nu s-o găsi vreunul, procesoman, care să se afle în treabă...).
Ultima modificare: Miercuri, 28 Mai 2025
romascanu, moderator
Va multumesc pentru raspunsuri, sfaturi si lamuriri.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Să vă facă mătușa procură să vă ocupați de succesiune pentru ea. O citați pe nepoată la un notar și dacă nu se prezintâ vă adresați instanței.
Doamnă Romașcanu, dar nepoata de soră a mortului nu trebuie să facă și acceptarea viitoarei succesiuni?



Am o situație asemănătoare, dar e veche din anul 1975, unde există un teren de 10.000 mp al persoanei X obținut prin hotărâre judecătorească. Persoana X a decedat în 1975, iar soțul acesteia, după 3 luni de la decesul persoanei X, a chemat notarul acasă și a lăsat tot patrimoniul lui prin testament la două persoane străine - mamă și fiică (legatari universali) în indiviziune și părți egale, deoarece nu avea copii cu persoana X. Decedează și testatorul tot în 1975, iar legatarii universali dezbat succesiunea și obțin certificat de moștenitor. Un legatar a decedat în 1995 (mama), iar celălalt legatar universal (fiica) încă trăiește. Nu s-a dezbătut succesiunea persoanei X.
Abia acum devine situația interesantă, unde în ultimul deceniu vin colateralii privilegiați (nepoții de frați ai persoanei X) și doresc să beneficieze de jumătate din terenul de 10.000 mp, dar părinții lor (frații persoanei X) nu au făcut acceptarea după persoana X conform articolului 700 Vechiul Cod Civil în intervalul de 6 luni din anul 1975. Soțul supraviețuitor al persoanei X (testatorul) a făcut acceptarea în termen înstrăinând în intervalul de 6 luni prin întocmirea testamentului și înstrăinarea drepturilor și patrimoniului cu titlu gratuit către cele două legatare universale.
Codul Civil prevede că partea soțului supraviețuitor este de jumătate (1/2) când vine în concurs cu colateralii privilegiați, iar dacă aceștia nu vor sau nu pot, partea soțului supraviețuitor este de 1/1.
De la Camera Notarilor Publici am scos în anul 2023 un document din care reiese din evidențele succesorale faptul că, citez: "succesiunea persoanei X cu dosar nr.... la fostul Notariat de Stat Județean, scos de pe rol. fără bunuri".

Acceptarea succesiunii nu trebuia să fie făcută și de către frații persoanei X la data decesului, în cele 6 luni din anul 1975?
Mai au dreptul nepoții de frați (colaterali privilegiați) ai persoanei X să ceară partea lor din moment ce nu au acceptat părinții lor conform articolului 700 Vechiul Cod Civil?
Eu sunt descendentul legatarului universal în viață.
Mulțumesc!
faceti contract de intretinere cu uzufruct viager, la notar, in schimbul a tot ce are matusa dumneavoastra. Un astfel de contract nu il poate strica decat dumneavoastra si subsemnata (matusa).... de cele mai multe ori in instanta cu dovezi.
faceti si procura sa va puteti ocupa de succesiunile din trecut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenitori rezervatari vs mostenitor testamentar irina65 irina65 Buna ziua, Va expun situatia mea si as dori, rog frumos, o lamurire. Am o varsta destul de inaintata si ceva probleme de sanatate. Si pentru ca nu sunt ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. de curând sora mea a murit. ea a fost căsătorită ... Marialuiza27 Marialuiza27 Buna ziua. De curând Sora mea a murit. Ea a fost căsătorită dar nu a avut copii. Soțul ei fiind mai mic cu 10 ani ..ea a decis sa ii facă testament sa ... (vezi toată discuția)
Succesiune unchi fara copii. de ce nu i-a revenit unchiului nimic din cota parte la care au renuntat cele 2 surori ale matusi? Epuree Epuree Succesiune unchi fara copii. Nu am inteles clar ce a spus unchiul, dar cam presupun ca asa a fost: matusa mea a murit si nu au lasat testament sau alt act, ... (vezi toată discuția)