Buna seara,
Am divortat de fostul meu sot in 2024, avem un baietel care acum are 6 ani. Hotararea prevede ca eu ca mama sa exercit autoritatea parinteasca exclusiva si tatal sa aiba drept de vizitare standard ( 2 weekenduri pe luna, jumatate din vacante, apeluri video zilnice) si sa achite pensia alimentara de 1000 de lei.
Noi suntem despartiti in fapt de cand fiul nostru avea 11 luni, deci in 2024 cand s-a pronuntat divortul practic nu era o relatie intre el si tatal lui pe care nu il vazuse de 4 ani la acel moment si cu toate astea a primit un program de vizitare generos.
Tatal nu a exercitat programul de vizitare deloc dupa divort, nu a platit pensia, nu a sunat copilul timp de 1.5 ani, pana ieri :) ieri cand din senin a sunat si vrea sa ia baietelul. Mentionez si ca tatal este cetatean American si de 1.5 ani este stabilit in Vietnam...
Cum probabil ghiciti, intrebarea mea este ce sa fac? Care sunt consecintele daca nu respect programul de vizitare in aceste conditii? Si adiacent, sunt obligata sa raspund la toate mesajele lui, cele in care nu intreaba de copil ma refer.....ma gandeam sa facilitez o serie de intalniri in parc pana cand copilul se obisnuieste cu tatal, insa stiu, conform istoricului ca tatal va disparea iar dupa 1-2 luni si copilului ii va fi greu pentru ca se va atasa de el... si iar nu va auzii de el 1-2 ani....
Va multumesc anticipat!
Evident ca dpdv emotional nu aveti decat sa facilitati cateva intalniri si nu un program cu preluare dat fiind ca tatal este practic un necunoscut pentru copil.
Veti participa ca si persoana cunoscuta, de referinta si veti petrece impreuna cateva ore - in functie de programul dvs si al copilului - pentru a oferi acestuia posibilitatea fireasca sa isi cunoasca tatal.
II veti explica acestuia ca locuieste in alta tara si ca este greu sa il viziteze, insa in cateva zile nu se va lega vreun atasament deosebit astfel incat sa va faceti probleme ca va suferi.
Dvs ca adult ii veti explica situatia cu aceste veniri si plecari.
Poate reusiti sa discutati si sa agreati si un program de apeluri video constante si de plata a pensiei de intretinere cu ocazia intalnirilor cu tatal.
Nu vad cum sa ia copilul.
Îl poate vedea dar sa îl ia chiar nu vad cum.
Mergeți cu hotărârea la avocat ca sa va mai dea lămuriri juridice confidențiale care pot sa fie diferite de la caz la caz.
multumesc. Imi fac probleme pentru ca am mai trecut prin asta la 4 ani, cand baietelul meu nu intelegea de ce tatal lui nici macar nu il suna... e f greu sa ii cumpar cadou de ziua lui si sa il mint ca e de la taica-su.. si cu toate astea sa il las in continuare sa se joace cu emotiile copilului... pentru ca un tata caruia ii pasa, plateste pensie, intreaba de copil si suna macar de ziua lui... dar daca ar fi dupa mine, va spun sincer ca nu as permite asa ceva, copilul meu nu merita sa se simta respins la fiecare 2 ani... lipsa de consecventa lasa probleme psihologice mult mai adanci decat lipsa totala a tatalui... dar fiind o hotarare judecatoreasca, ma gandesc ca trebuie sa o respect si vor fi consecinte daca nu o respect, chiar daca tatal nu se sinchiseste absolut deloc sa o respecte.... Faptul ca nu este in tara nu este o scuza deloc, exista telefoane, transfer bancar, mail... si copilul stie ca tati ar putea macar sa sune, oricat i-as explica eu aceste plecari de 2-3 ani... a plecat cand avea fiul meu 11 luni, a mai venit la 4 ani cand am divortat si in 2 luni de vizita copilul s-a atasat ca e copil, si acum la 6 ani...si o sa mai vina la 8 ani.. etc
Partenerii se pot schima în viata, dar parintii nu. Cel mai bine ar fi sa ii explicati faptul ca tatal lui este plecat si nu il poate suna des sau nu il poate vizita mai des, dar copilul trebuie educat in respect fata de ambii parinti (indiferent de defectele pe care le avem fiecare) , doar asa va creste sanatos dpv emotional.
Un sfat
ANDRE_EEA
Buna ziua
Am si eu o intrebare:sunt divortata de sotul meu iar tutela baietelului meu in varsta de 12 ani mi-a fost incredintata mie ...Eu as dori sa plec cu ... (vezi toată discuția)