avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Vizitare minor dupa 1.5 ani de absenta si neplata ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Vizitare minor dupa 1.5 ani de absenta si neplata pensiei alimentare

Buna seara,
Am divortat de fostul meu sot in 2024, avem un baietel care acum are 6 ani. Hotararea prevede ca eu ca mama sa exercit autoritatea parinteasca exclusiva si tatal sa aiba drept de vizitare standard ( 2 weekenduri pe luna, jumatate din vacante, apeluri video zilnice) si sa achite pensia alimentara de 1000 de lei.
Noi suntem despartiti in fapt de cand fiul nostru avea 11 luni, deci in 2024 cand s-a pronuntat divortul practic nu era o relatie intre el si tatal lui pe care nu il vazuse de 4 ani la acel moment si cu toate astea a primit un program de vizitare generos.
Tatal nu a exercitat programul de vizitare deloc dupa divort, nu a platit pensia, nu a sunat copilul timp de 1.5 ani, pana ieri :) ieri cand din senin a sunat si vrea sa ia baietelul. Mentionez si ca tatal este cetatean American si de 1.5 ani este stabilit in Vietnam...
Cum probabil ghiciti, intrebarea mea este ce sa fac? Care sunt consecintele daca nu respect programul de vizitare in aceste conditii? Si adiacent, sunt obligata sa raspund la toate mesajele lui, cele in care nu intreaba de copil ma refer.....ma gandeam sa facilitez o serie de intalniri in parc pana cand copilul se obisnuieste cu tatal, insa stiu, conform istoricului ca tatal va disparea iar dupa 1-2 luni si copilului ii va fi greu pentru ca se va atasa de el... si iar nu va auzii de el 1-2 ani....
Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Luni, 26 Mai 2025
flapper87, utilizator
Cel mai recent răspuns: marianliviuh , utilizator 16:17, 3 Iunie 2025
Buna ziua,

Permiteti vizitarea, respctati hotararea judecatoreasca.

Relatia poate fi restabilita treptat, gradual, in interesul minorului.

In ceea ce priveste pensia de intretinere restanta, il puteti executa silit pe fostul sot, recuperand sumele de bani restante.

Poate fi instituita o poprire , in ce priveste veniturile salariale realizate.

De asemenea, puteti depune o plangere penala, sub aspectul savarsirii infractiunii de abandon de familie.

Puteti participa la vizitele ce se vor derula , cu acordul fostului sot.

Daca apar neintelegeri, puteti investi autoritatile, insa, pentru moment,poate veti gasi o cale amiabila, in interesul superior al minorului.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă doriți să nu vadă copilul îl refuzați iar dacă insistă faceți plângere penală pt faptul că nu a plătit pensia. Nu mergeți in civil ci pe penal... forțați un pic nota pe abandon de familie.
Apoi puteti încerca si in civil ceva dacă într-adevăr asta vă doriți. Mergeți in instanță cu toate dovezile... că nu a văzut copilul o perioadă lungă, că nu s-a interesat de el, că nu a plătit pensia, că posibil ca minorul dacă il revede să fie afectat. Si poate i se retrage dreptul la vizită. Acea hotărâre a fost dată in anumite condiții la vremea respectivă dar datele problemei s-au schimbat si sunt in favoarea dumneavoastră.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Un sfat ANDRE_EEA ANDRE_EEA Buna ziua Am si eu o intrebare:sunt divortata de sotul meu iar tutela baietelului meu in varsta de 12 ani mi-a fost incredintata mie ...Eu as dori sa plec cu ... (vezi toată discuția)
Copil rezultat din concubinaj felix26032 felix26032 buna seara,sunt o mamica de baietel in varsta de 3 ani jumatate rezultat dintr-o relatie de concubinaj,copilul a fost recunoscut de tata si am niste ... (vezi toată discuția)
Nu stiu ce sa fac, marian dabija marian dabija ..nu stiu daca conteaza pentru inceput numele, dar problema mea ma nelinisteste si nu stiu cum sa procedez, am divortat acum doi ani, si am un copil cu ... (vezi toată discuția)