Bună ziua.
Dorim să închiriem o parte din terenul spațiu comun al blocului, fiind direct amplasat în fața apartamentului nostru de la parter.
Am agreat cu vecinii și o sumă lunară pentru chirie.
Ne dorim închirierea pe un termen mai lung (3-5 ani minim) deoarece ne propunem să investim sume considerabile pentru amenajarea curții.
Unii susțin că termenul maxim este de 1 an după care trebuie reînnoit contractul cu acordul tuturor, pe baza Art. 43 din legea 196/2018.
Problema e că așa nu există nici o garanție ca după un an cineva să nu se răzgândească și să nu-și mai dea acordul.
Un alt jurist mi-a spus că este posibil pe 5 ani în baza unui contract de închiriere între noi și asociație. Adică formalitatea să fie Contract de închiriere, și nu Contract de atribuire folosință exclusivă.
Mă puteți ajuta vă rog, dacă este posibil legal închirierea pe mai mulți ani?
Mulțumesc
In primul rand, dvs. trebuie sa stiti cu precizie cine este proprietarul spatiului/terenului respectiv.
Daca terenul este proprietatea asociatiei de proprietari, urmati pasii pe care i-ati descris mai sus, iar un avocat va poate sfatui cel mai bine.
Daca terenul este in gestiunea Consiliului local / Primariei (cazul cel mai intalnit la blocurile mai vechi), atunci tre' sa discutati la acest nivel si iarasi sprijinul unui avocat este determinant.
Mult succes!
Mulțumesc pentru răspuns.
Este bloc relativ nou, iar tot spațiul comun/terenul este în proprietatea locatarilor prin cote-părți.
Nu este în gestiunea primăriei.
Capitolul IV Încetarea destinației folosinței comune pentru părțile comune din condominiu
Articolul 43
(1) Părțile comune pot fi atribuite proprietarilor în folosință exclusivă numai dacă prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalți proprietari.
(2) Hotărârea de atribuire în folosință exclusivă se adoptă cu acordul tuturor proprietarilor din condominiu și ai cotelor-părți indivize.
(3) Atribuirea în folosință exclusivă se face în baza unui contract încheiat între asociația de proprietari și proprietarul căruia i se atribuie în folosință exclusivă partea de proprietate comună.
(4) Contractul prevăzut la alin. (3) se încheie pe o perioadă de maximum 12 luni și poate fi reînnoit numai cu acordul ambelor părți și cu respectarea prevederilor prezentei legi.
(5) Veniturile obținute din atribuirea părților comune în folosință exclusivă respectă prevederile art. 70 din prezenta lege.