avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Care este stagiul.minim de cotizare contributiv pt a ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Care este stagiul.minim de cotizare contributiv pt a putea beneficia ...

Care este stagiul minim de cotizare contributiv pt a putea beneficia de pensie de invaliditate?
Se poate cumpăra vechime o lună?
Menționez că persoana respectivă nu a lucrat niciodată, nu este elev, are autism sever, non verbală, a implinit 18 ani
Mulțumesc!
Ultima modificare: Vineri, 30 Mai 2025
Ion Dibaciu, utilizator
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 19:48, 31 Mai 2025
Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care au realizat stagii de cotizare CONTRIBUTIVE în sistemul public de pensii, dar care nu au împlinit vârsta standard de pensionare şi au capacitatea de muncă diminuată din cauza:
- accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, constatate conform legii;
- altor boli şi accidente care nu au legătură cu munca.
[ link extern ]
Nu se poate cumpăra stagiu de cotizare pentru a primi pensie de boală.

Totuși, care este stagiul minim?!
Cornel Vasile a scris:

Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care au realizat stagii de cotizare CONTRIBUTIVE în sistemul public de pensii, dar care nu au împlinit vârsta standard de pensionare şi au capacitatea de muncă diminuată din cauza:
- accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, constatate conform legii;
- altor boli şi accidente care nu au legătură cu munca.
[ link extern ]

Nu exista un stagiu minim , trebuie sa existe un stagiu . Trebuie sa fi avut capacitate de munca - pe care ulterior sa o fi pierdut - si sa fi cotizat . Ori , persoana respectiva nu a avut niciodata capacitate de munca pe care sa o piarda . Oricum , daca e asa cum spuneti , are indemnizatie de handicap grav si , probabil , si indemnizatie de insotitor . E deja protejat de Stat .
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nici Legea si nici Normele de plicare nu prevad un stagiu minim ..prin urmare, in opinia mea, si o zi de stagiu de cotizare contributiv poate duce la acordarea acestei pensii.

Alte discuții în legătură

Pensia de boala marcelinio marcelinio Spuneti-mi va rog daca in momentul depunerii dosarului de pensionare( de boala) conteaza daca sunt in campul muncii sau nu.In ce constau diferentele si ... (vezi toată discuția)
Bună seara, mă interesează dacă pensia de invaliditate din ... Dorina ncl Dorina ncl Bună seara, mă interesează dacă pensia de invaliditate din accident de munca are aceeași valoare cu pensia de invaliditate pentru orice boală. Mulțumesc (vezi toată discuția)
Varsta la care poate iesi definitiv la pensie o persoana cu handicap grad ii accentuat florianluli florianluli Din copilarie am fost diagnosticat cu anchiloza sold drept post-artrita TBC cu scurtare 10 cm. Am lucrat 24 de ani, iar la varsta de 51 de ani am iesit la ... (vezi toată discuția)