avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... O persoana fara pensie poate primi pensie sociala?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

O persoana fara pensie poate primi pensie sociala?

O persoana de 72 de ani, care nu a avut decat 10 ani lucrati cu acte, poate beneficia de pensie minima sociala?
Persoana nu mai are de mult carnetul de munca distrus intr-un incendiu casnic prin anii '90. A lucrat cu ziua in agricultura, nu are mai mult de 9-10 ani lucrati legal inainte de 1990. Singurul venit este o indemnizatie de handicap mediu de 80 de lei lunar.
Ar putea depune acte pentru a beneficia de pensia sociala?
Multumesc pentru orice raspuns care mi-ar fi de folos!
Cel mai recent răspuns: Pulbere-de-stele , utilizator 17:10, 3 Iunie 2025
Nu poate beneficia de asa ceva ..

Condiții necesare pentru obținerea indemnizației sociale pentru pensionari:
- să aibă calitatea de pensionar al sistemului public de pensii, indiferent de data înscrierii la pensie;
- să aibă domiciliul în România;
- nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub 1281 lei.
Nu exista pensie sociala ci doar ajutor social pe care-l poate obtine de la Primaria de care apartine , Biroul de Asistenta Sociala , daca se incadreaza pentru asta . Sa mearga acolo pentru informatii .
Sa se intereseze la Primaria locala daca se incadreaza in prevederile legii 416/2001
[ link extern ]
Am fost acum 2-3 ani si ni s-a spus ca datorita faptului ca locuim impreuna (eu sunt sora lui), chiar daca el nu are venituri si nici proprietati nu i se acorda ajutor social deoarece suntem considerati familie, iar eu lucrez si am salariu care depaseste plafonul acceptat de ei. Desi familia, din cate stiu eu, e formata din sot-sotie si copii, si nu ar trebui sa ne ia in considerare ca familie, parerea mea.

Etsy123 a scris:

Nu exista pensie sociala ci doar ajutor social pe care-l poate obtine de la Primaria de care apartine , Biroul de Asistenta Sociala , daca se incadreaza pentru asta . Sa mearga acolo pentru informatii .

Din cate vad pe internet acea lege este abrogata. S-a inlocuit cu o lege care acorda persoanelor singure si familiilor cu venituri foarte mici sau fara venituri ceva ce se numeste venit minim de incluziune. Insa la noi problema este ca locuim in acelasi apartament (suntem frate si sora), eu am salariu (si il ajut, ca nu prea am incotro, moralmente vorbind, desi din cauza lui nu-mi mai permit foarte multe lucruri normale, ca de exemplu un concediu undeva) si cei de la protectia sociala ne considera o familie si astfel lui nu-i acorda nimic.

Carp Mircea a scris:

Sa se intereseze la Primaria locala daca se incadreaza in prevederile legii 416/2001
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Ajutor social carsteaverginica carsteaverginica Buna ziua, doresc sa-mi spuneti daca pot beneficia de ajutor social in situatia in care detin o locuinta si teren de 670 mp aferenti locuintei (locuinta in ... (vezi toată discuția)
Părinte fără pensie. buna, mama are vârsta de 68 de ani, ... sergiu881 sergiu881 Părinte fără pensie. Buna, mama are vârsta de 68 de ani, Pe cartea de muncă nu are decât 10 ani, si o parte din aceștia, firma unde q lucrat la ... (vezi toată discuția)
Care sunt conditiile sa pot beneficia de ajutor de la primarie? ral-alexandra ral-alexandra SEpoate sa primesc un supliment de la primarie ,daca eu nu lucrez sotul castiga 877ron si avem un copil de 3 ani? si ce documente ar fi necesare daca da? (vezi toată discuția)