avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Sunt insarcinata cu prietenul meu. Cand am ramas ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Sunt insarcinata cu prietenul meu. Cand am ramas insarcinata, ...

Sunt insarcinata cu actualul sot. Cand am ramas insarcinata, eram casatorita cu alt barbat. Acum m-am recasatorit cu prietenul meu si tatal biologic al copilului. In septembrie cand se va naste copilul, isi poate recunoaste actualul sot copilul sau pentru ca la momentul conceperii eram casatorita cu altcineva nu poate face asta? Multumesc
Ultima modificare: Luni, 2 Iunie 2025
anon111, utilizator
Conform legislației în vigoare, tatăl copilului este soțul mamei de la momentul nașterii.
Dacă v-ați căsătorit deja, nici nu există o altă variantă, se va înregistra automat cu tată soțul dvs. actual. Nu se completează declarație de recunoaștere, va trebui să prezentați certificatul de căsătorie.
Mi-as dori sa fie asa, da. Avocata cu care colaborez mi-a zis ca daca la momentul conceperii eram casatorita cu fostul sot, chiar daca sunt recasatorita tot fostul sot apare in acte. Si mi-a dat si niste articole din lege. Cele de mai jos. Acum nu stiu daca este asa sau daca nu. Mi se pare ciudat ca trebuie sa trec printr-un intreg proces de tagata si ca sotul nu si-ar putea recunoaste copilul direct.

Timpul legal al concepţiunii

Art. 412. -
(1) Intervalul de timp cuprins între a trei suta şi a o sută optzecea zi dinaintea naşterii copilului este timpul legal al concepţiunii. El se calculează zi cu zi.

(2) Prin mijloace de probă ştiinţifice se poate face dovada concepţiunii copilului într-o anumită perioadă din intervalul de timp prevăzut la alin. (1) sau chiar în afara acestui interval.

Prezumţia de paternitate

Art. 414. -
(1) Copilul născut sau conceput în timpul căsătoriei are ca tată pe soţul mamei.

(2) Paternitatea poate fi tăgăduită, dacă este cu neputinţă ca soţul mamei să fie tatăl copilului.
Informatia pe care v-a comunicat-o avocatul dv. este corecta.
La spital veți prezenta actele de identitate și certificatul de căsătorie , iar în certificatul constatator al nașterii veți fi trecută dvs. și soțul ca părinți.
Ulterior, la starea civilă veți prezenta aceleași documente și actul se va înregistra ca și certificatul constatator, cu ambii soți ca părinți.
Articolele de lege citate sunt corecte, dar relevant pentru situația dvs. este art. 414 - copilul născut în timpul căsătoriei are ca tată pe soțul mamei.
Restul articolelor de lege se aplică în situația mamelor divorțate și necăsătorite la momentul nașterii, dar cu copil conceput în timpul căsătoriei anterioare. În această situație se va trece ca tată fostul soț al mamei.
Nu vă faceți griji, faptul că sunteți căsătorită la momentul nașterii primează.
Multumesc mult! Doamne ajuta!

Alte discuții în legătură

Sunt curios -paternitate copil nascut in casatorie mihaistanila mihaistanila sunt in concubinaj cu o fata casatorita si este insarcinata daca pastreaza copilu pot sa il trec pe numele meu ? (vezi toată discuția)
Certificat de nastere alinaionascu alinaionascu buna dimineata am nevoie de ajutor am fost casatorita in urma cu 5 ani am divortat anul acesta dar in timpul casatoriei am ramas insarcinata su actualul ... (vezi toată discuția)
Paternitate- tagada timis2014 timis2014 Buna seara. Daca 2 persoane au decis sa divorteze administrativ ( la primarie sau la notar), dar sotia e insarcinata care este procedura cea mai simpla pt ... (vezi toată discuția)