avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Buna ziua! Am gasit in parbrizul masinii o Comunicare ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Buna ziua! Am gasit in parbrizul masinii o Comunicare pentru ...

Buna ziua!
Am gasit in parbrizul masinii o Comunicare pentru constatarea unei contraventii (Bucuresti, sect 1) - in baza art 142 lit n din RA OUG 195/2002 (parcare pe trotuar). Comunicarea solicita transmiterea datelor conducatorului auto in termen de 5 zile lucratoare.
Eu (conducatorul auto) nu sunt si proprietarul masinii. Intelegerea mea este ca obligatia de comunicare a datelor este a proprietarului, insa acesta nu a fost inca informat ca trebuie sa comunice datele (deoarece acea Comunicare nu a ajuns la proprietar ci la sofer).
Exista un risc pentru proprietar daca nu comunica in termen de 5 zile de la emiterea Comunicarii, ci asteapta o solicitare prin posta adresata direct proprietarului si comunica in termen de 5 zile de la primirea acelei comunicari? Care este termenul de transmitere a unei astfel de solicitari catre proprietar de catre autoritati?
In acelasi timp, adresa din Comunicare la care a fost identificata contraventia nu este exacta - se mentioneaza strada corect dar nr gresit - 11-15 in loc de 12 (pe partea opusa a strazii). Este acesta un motiv pentru care as putea contesta contraventia cu sanse de anulare? Daca da, pot sa fac o contestare in baza Comunicarii (pentru a evita emiterea unui PV) sau doar in instanta in baza PV?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 11:32, 4 Iunie 2025
Stați liniștit, acea hârtie găsită la mașină nu are nici o valoare juridică. La art. 39 din OUG 195 /2002 se precizează exact cum e legal sa se solicite datele de identificare, metoda pe parbriz nu e pomenita.
Ultima modificare: Marți, 3 Iunie 2025
latka, utilizator
Pana la urma tot va ajunge solicitarea la proprietar, in mod oficial, dar mai tarziu. Cat despre contestare, e o eroare materiala
E adevarat ca tot va ajunge la proprietar, insa codul rutier specifica 2 metode de a trimite solicitarea datelor (in aceasta ordine): 1.prin mijloace electronice, ceea ce inseamna ca trebuie sa ia legatura cu proprietarul ca sa stabileasca metoda 2.aici e un pic de nebuloasa, dar nu e vorba de afisare la domiciliu

Articolul 39
(5) Solicitarea prevăzută la alin. (1) întocmită ca înscris în formă electronică, în cazul în care nu poate fi comunicată în modalitatea prevăzută la alin. (3), se consideră comunicată la data comunicării copiei acesteia, imprimată pe suport hârtie. Documentul astfel rezultat nu trebuie să poarte semnătura olografă a polițistului rutier.

Asta ar insemna ca trebuie inminata, pentru ca exista un precedent juridic ce obliga, o decizie 10/2013 a ICCJ care spune ca metodele de comunicare ale unui PV de contraventie trebuie folosite, in ordinea prevazuta de OG2/2001, una dupa alta, pina se poate considera fara echivoc ca acel contravenient a fost instiintat.

Metoda pe parbriz e folosita mai ales de politia locala in ideea ca o parte dintre contravenienti se conformeaza acelei hartii, nestiind cum scrie in lege.

Evident ca nu se poate face o contestatie la o solicitare, pe parbriz, insa ce nu stie persoana care a fost vinovata e ca proprietarul va fi amendat cu o suma foarte mare, 1818 RON, neplatibila la jumatate, daca nu da datele, fata de valoarea unei amenzi de stationare interzisa, vreo citve sute de lei. Nu stiu in ce relatie e cu proprietarul, dar nu e chiar fair play.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Iunie 2025
latka, utilizator
Multumesc pentru raspuns. Stiu implicatiile necomunicarii datelor soferului, nu se pune problema sa nu fie transmise. Dar vreau sa fiu foarte strict in procedura, nu sa ofer date cand nu sunt solicitate corespunzator. Deci inteleg ca obligatia nu apare in baza comunicarii in parbriz, ci in baza unei solicitari prin posta direct catre proprietar.

latka a scris:

Evident ca nu se poate face o contestatie la o solicitare, pe parbriz, insa ce nu stie persoana care a fost vinovata e ca proprietarul va fi amendat cu o suma foarte mare, 1818 RON, neplatibila la jumatate, daca nu da datele, fata de valoarea unei amenzi de stationare interzisa, vreo citve sute de lei. Nu stiu in ce relatie e cu proprietarul, dar nu e chiar fair play.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, cititi legea, art. 39.
[ link extern ]
Hartia din parbriz e o doar o invitatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Solicitare date conducator auto guestgii guestgii Buna ziua, Am gasit pe 11.12 2023 in cutia postala un PV de inmanare/afisare a solicitarii si o \"Solicitare date de identificare\" pentru o parcare ... (vezi toată discuția)
Are obligatia agentul constatator de la locala sa fotografieze pozitia autoturismului? DlGoe DlGoe Buna ziua! Am stationat cu autoturismul pe intrandul de la un imobil(casa). Aia de la locala au zis ca am stationat pe trotuar. Masina e un Smart, are ... (vezi toată discuția)
Am luat amenda ca nu am comunicat politiei locale a municipului ... cosdan cosdan Am luat amenda ca nu am comunicat politiei locale a municipului bucureste datele conducatorului care a parcat masina fara sa plateasca. Actul prin care s-au ... (vezi toată discuția)