O persoană poate beneficia de tutela specială dacă deteriorarea facultăților sale mintale este totală și după caz permanentă și este necesar ca aceasta să fie reprezentată în mod continuu în exercitarea drepturilor și libertăților sale.
Discutăm așadar de persoane care nu mai au discernământ si care suferă de afecțiuni precum dementa, Alzheimer, schizofrenie, retard mintal server, etc.
Dacă deteriorarea facultăților mintale este doar parțială, atunci asupra persoanei respective nu se va putea institui măsura de tutela specială (care implică deteriorarea totală a facultăților mintale), ci o alta formă de ocrotire, mai precis consilierea judiciară.
În schimb, dacă persoana în cauza este capabilă, dar din cauza unei boli sau a unei infirmități fizice nu poate să-și administreze bunurile sau să-și apere interesele în mod corespunzător, atunci aceasta persoană va putea fi ocrotită prin instituirea curatelei.
De reținut este faptul că instanța de judecată nu este ținută de măsura de ocrotire solicitată de parte (tutelă specială sau consiliere judiciară), în sensul în care, dacă din ansamblul probator va reieși că facultățile mintale ale persoanei a cărei ocrotire se solicită sunt afectate doar parțial, instanța va institui măsura consilierii judiciare, chiar dacă petentul a solicitat instituirea tutelei speciale.
Tutela adultului
at2005
Buna ziua. Am cateva intrebari legate de tutela adultului. Avem un baiat cu handicap grav mental si este adult. Pentru ca nu are discernamant am facut tutela, ... (vezi toată discuția)