Buna ziua,
Ma confrunt cu o situatie si am nevoie de un sfat. Am un apartament inchiriat unei familii de aproximativ 5 ani. Initial am facut un contract de inchiriere pe termen de 6 luni.Am fost plecat afara ,temporar,pe diverse perioade si chiriasul a ramas mai departe in apartament fara sa actualizam contractul de inchiriere,eu primind chiria stabilita la inceput.
Acum am nevoie sa vand ap si am cerut chiriasilor sa se mute. Dansii refuza sa se mute si ma ameninta ca nu am contract de inchiriere inscris la ANAF si ca se duc si depun la ANAF acel contract incheiat de acum 5 ani pe 6 luni.
Intrebare: Va rog sa imi spuneti ce implicatii are ptr mine ca proprietar faptul ca nu am inscris contractul la ANAF .Se aplica amenzi,se plateste retroactiv cota care ar fi trebuit platita.
Ce ma sfatuiti.
Va multumesc/
Datoriile fiscale se prescriu în 5 ani. Sunteți la limită. Chemați-i în judecată pentru evacuare pe chiriași. Separat, în procedura de drept comun, chemați-i în judecată pentru daune rezultate din împiedicarea folosinței apartamentului în ultimii 3 ani. Faceți rost astfel de banii pentru impozitele pe chirii neplătite.
Fapta are o latura penala (evaziune) si tine doar de cei de la ANAF daca instiinteaza organele competente. De obicei sunt interesati de recuperarea sumelor, daca colaborati cu ei probabil scapati fara dosar penal.
Nu cred ca sunteti la limita cu prescrierea, datoriile catre stat se prescriu la scurgerea a 5 ani de la 1 ianuarie urmator perioadei pentru care se datoreaza. Adica daca ati inchiriat cu 01.08.2020, perioada de 5 ani se calculeaza incepand cu 01.01.2021. In cel mai fericit caz sa va prescrie primul an, dar datorati in continuare pentru restul...
@DinuX, corespondentul nostru spune că îi tolerează pe acei chiriași de 5 ani, dar contractul de închiriere a fost pe 6 luni și doar pentru acele luni s-a plătit chirie.