avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sunt mama de tripleti, sunt in CCC (copiii in 18 ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sunt mama de tripleti, sunt in CCC (copiii in 18 septembrie implinesc 2 ani) ...

Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati cu informatie. Sunt mama de tripleti, sunt in CCC (copii in 18 septembrie implinesc 2 ani), iar reintoarcerea mea la locul de munca este cam imposibila, neavand suficiente resurse financiare pt o bona care sa ma suplineasca pe durata programului de la munca. Am solicitat la angajator concediu fara plata si mi s-a acordat o perioada de doar 30 zile si mi s-a specificat ca mi se acorda pt un motiv bine intemeiat, eu invocand o perioada care sa ma ajute pana mai cresc copii. Perioada nefiindu-mi ajutatoare, am refuzat. Contractul meu de munca este suspendat pana pe 18.09.2025, iar angajatorul mi-a solicitat deja demisia. Mi-a dat termen pana spre finalul lunii iunie pt a putea prelungi contractul unei colege nou venite (nu este colega care a fost angajata in locul meu pe timpul CCC- ului) care ii expira contractul pe 30.06.2025.
Este legal sa-mi solicite demisia cu aproximativ 3 luni inainte?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:43, 12 Iunie 2025
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

Puteti sesiza ITM-ul local cu privire la demisia sugerata de catre angajator sau puteti sesiza instanța judecătorească, solicitând anularea demisiei, dacă aceasta a fost provocată de angajator.
Demisia, fiind actul unilateral de voință al angajatului, este solicitată, în mod abuziv, de către angajator, când nu are motive temeinice de desfacere a contractului de muncă. Dar nici angajatorul nu poate fi obligat să vă țină sine die în concediu fărăr plată; protecția socială o fac organele îndreptățite, nu angajatorul. Deci, în cazul dvs., angajatorul v-a propus o soluție de despărțire mai avantajoasă ambilor decât o despărțire prin desfacerea contractului de muncă.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

hotumattua a scris:

...angajatorul v-a propus o soluție de despărțire mai avantajoasă ambilor decât o despărțire prin desfacerea contractului de muncă.

Demisia nu este deloc o soluție mai avantajoasă pentru angajat, deoarece acesta pierde dreptul la ajutorul de șomaj.
Pai este , ca dvs. nu doriti sa va intoarceti la job , nu angajatorul . Acesta nu a spus ca nu va primeste pe postul anterior si nu vrea sa reduca postul din organigrama . Ce poate face angajatorul ? asteapta sa va expire suspendarea si va desface contractul de munca disciplinar pentru absente nemotivate ( daca nu va prezentati munca ) . Si tot nu aveti dreptul la somaj … Cand nu doresti sa mai lucrezi intr-un loc , firesc , iti dai demisia . Sau pleci cu acordul partilor , si - iarasi - nu ai dreptul la somaj .
Ultima modificare: Joi, 12 Iunie 2025
CHKa, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Oferiți-i în contrapartidă desfacerea consensuală a CIM la expirarea CCC. Sau acceptați cele 30 de zile concediu fără plată și încercați să găsiți o soluție pentru copii, gen creșă.

Alte discuții în legătură

Pot intrerupe cic gabitzu837 gabitzu837 in prezent sotia mea se afla in cic de 6 luni iar din anumite motive financiare am decis sa intru eu (sotul) in cic iar sotia sa reinceapa serviciul.sotia a ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz florentinaI florentinaI Am un contract pe perioada determinata de 3 luni in cadrul unei firme, care se termina pe 30 iunie 2011. Intre timp eu mi-am gasit un job mai bun, la care ... (vezi toată discuția)
demisie forțată. bună dimineața! lucrez într-un magazin și ieri am fost anunțate, ... cristina1975 cristina1975 Bună dimineața! Lucrez într-un magazin și ieri am fost anunțate, eu si colega mea, ca din ianuarie inchid magazinul. Problema este ca vîr sa ne oblige ... (vezi toată discuția)