Va scriu cu privire la o situatie legata de acordarea concediului de risc maternal.
Sunt insarcinata in 23 de saptamani si In urma controlului medical, medicul ginecolog mi-a recomandat repaus la pat fara efort. Am primit o scrisoare medicala care atesta iminenta de avort cu solicitarea de concediu de risc.
Medicul de la medicina muncii a refuzat acrodarea pe motiv ca lucrul la birou nu reprezinta risc de munca.
Am depus o sesizare catre ITM cu privire la aceasta situatie. Mi s-a transmis ca raspunsul la petitii se comunica in termen de 30 de zile si daca este cazul se poate prelungi cu 15 zile.
Doresc sa mentionez ca eu mai am CM pe cod 01 pana la sfarsitul acestei saptamani.
Va rog sa ma ajutati cu un raspunsuri cu privire la:
1. Este suficient ca am trimis sesizarea catre ITM sau mai trebuie sa trimit si catre o alta institutie?
2. Cum ma sfatuiti sa procedez mai departe in conditiile in care la sfarsitul saptamanii mi se incheie CM si incepand cu 16 iunie ar trebui sa revin la munca? (tinand cont de raspunsul celor de la ITM).
Va multumesc frumos!
Informatii utile gasiti aici: www.avocatnet.ro/forum/discu...
Se face in continuare confuzie. Legal, concediul de risc maternal se emite de catre medicul specialist ginecolog sau de medicul de familie cand constata un risc pentru gravida si/ sau fat. Acesti medici care emit scrisorii medicale, nu doresc sa-si asume responsabilitatea.
Medicul de medicina muncii intocmeste un raport atunci cand gravida anunta starea sa de gravidie, in functie de materialul cu riscuri profesionale intocmit de catre angajator pentru locurile de munca. Deci, nu avizeaza/ nu acorda concediu de risc maternal.
Solicitati medicului ginecolog, sa respecte legea si sa emita concediu de risc maternal, daca situatia dvs. o impune.
ITM va face cercetare la fata locului si veti primi raspuns in termenul de 30 de zile.
Penru lamuriri suplimentare intrati pe site-ul Inspectiei muncii aici: [ link extern ]
Si - cu tot respectul , d-le POPA - de ce credeti ca medicii ginecologi ( stiti bine ca nu e primul user care scrie ca intampina aceasta problema , dimpotriva ) , sau cei de familie , nu acorda acest tip de concediu , ci doar o scrisoare medicala ? Ziceti ca nu vor sa-si asume responsabilitatea … Dar ce responsabilitate au ? pe diagnostic ? nu , pe acela si-l asuma exact prin parafa pusa pe scrisoarea medicala . De fapt , ambii medici ( de obstetrica-ginecologie , sau cel de familie ) pot acorda acest fel de concediu STRICT in cazul in care , conditiile de la locul de munca , pun in pericol sanatatea angajatei ca gravida , sau a copilului sau . Nu din raportul initial al medicului de medicina muncii , ca e posibil ca angajatorul , respectandu-si obligatiile , sa fi eliminat aceste riscuri , iar atunci , concediul de risc maternal NU se justifica . Au ei de unde sa stie acest lucru , in afara unui aviz al colegului lor de medicina muncii , care stie situatia din teren ? pai … nu prea ... Aceasta responsabilitate nu vor sa si-o asume , pentru ca nu pot verifica daca-l dau in conformitate cu conditiile legale de acordare , sau nu . Chiar daca l-ar acorda , consider ca , angajatorul care a eliminat conditiile nocive, poate sa refuze plata acestuia , daca medicul de medicina muncii nu avizeaza ca da , mai exista riscuri nerezolvate , sau aparute intre timp . Iar daca - totusi - il plateste fara acel aviz , foarte posibil ca CASS sa nu-i deconteze suma , nefiind indeplinite conditiile legale de acordare a acestui fel de CM . In situatia de fata , stimata @Gabriela BG , NU are risc maternal ( sa fie o gravida sanatoasa , cu o sarcina care merge bine , dar e pusa in primejdie de job ) , ci are un risc obstetrical , o problema de sanatate , a ei , a fatului sau a sarcinii in sine . In acest caz , concediul medical este cel de sarcina la risc , un concediu medical obisnuit . De altfel , concediul de risc maternal este limitat la un total de 120 zile ( din care se pot lua zile SI dupa nastere , de exemplu , in perioada alaptarii ) , iar cel de risc obstetrical - la un maxim de 183 zile . Acesta din urma acopera aproape intreaga perioada de sarcina , de cand gravida ajunge sa-i fie confirmata sarcina , si pana poate intra in concediu prenatal .
E bine sa avem opinii/ pareri diferite, nu divergente. De cate ori comentez, eu ma refer strict la ceea ce scrie in lege, nu imi permit, sa interpretez.
Perfect de acord . Doar ca acei medici se tin de litera legii , nu o interpreteaza . Citesc ce scrie la lege ca e necesar pentru emiterea unui asemenea concediu , si , neavand control asupra acelor conditii , nu-si “ baga pielea la saramura “ . Mai ales ca situatia userului se incadreaza in altfel de CM . Eroarea ( sau lipsa de bunavointa ? ) a medicului e ca nu a eliberat CM de boala obisnuita , pentru diagnosticul pe care , tot el , l-a stabilit ( iminenta de avort ) . PS. Poate ca legea nu e suficient de explicita , de naste atat de des situatii de acest gen .
Obligatia medicului specialist de medicina muncii este sa intocmeasca un raport la anuntarea de catre lucratoare a starii de gravidie. Acest raport se da si gravidei. Medicul specialist ginecolog poate cere gravidei acest raport spre informare. De ce nu o face ? Ce altceva asteapta de la medicul specialist de medicina muncii ?