avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1184 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua eu locuiesc in sectorul 3 București ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua eu locuiesc in sectorul 3 București impreuna cu sotul ...

Buna ziua eu locuiesc in sectorul 3 București impreuna cu sotul si un copil de 1 an. Întrebarea mea este daca eu lipsesc 10/ 15 zile sunt obligata sa platesc întreținerea pe toata luna?? Cum funcționează?
Mulțumesc frumos
Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 09:54, 13 Iunie 2025
Buna ziua

Da, sunteti obligata.

Numai cei care locuiesc temporar (mai putin de 15 zile pe luna) pot fi scutiti de la plata cheltuielilor pe persoana si numai daca acest lucru este decis in adunarea generala.

Articolul 82 din legea 196/2018
(5) Dacă adunarea generală a asociației de proprietari hotărăște în acest sens, comitetul executiv stabilește cotele de participare pe persoană la cheltuielile aferente persoanelor care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe lună, și stabilește perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriașii, au dreptul de a solicita, în scris, scutirea de la plata cheltuielilor pe persoană și care trebuie să fie de cel puțin 15 zile pe lună, conform hotărârii adunării generale.

In alta ordine de idei, intretinerea este compusa din:
1. - cheltuieli repartizate pe persoana
2. - cheltuieli repartizate pe cota-parte indiviza
3. - cheltuieli repartizate pe beneficiari
4. - cheltuieli repartizate pe consumuri individuale
Punctele 2, 3, 4 trebuie platite indiferent de numarul persoanelor care locuiesc in acel imobil.
Conform legii, cheltuielile repartizate după numărul de persoane reprezintă cheltuielile asociației pentru: apă rece, caldă și canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrică utilizată pentru funcționarea instalațiilor comune, inclusiv a ascensoarelor; colectarea deșeurilor menajere, vidanjare.
Deci, daca aveti apometre, pe numarul de persoane se mai repartizeaza costul energiei electrice pentru lift si colectarea deseurilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se plateste vidanjarea Fulg Fulg Cum se plateste vidanjarea, la nr de persoane sau la cota indiviza? (vezi toată discuția)
Absența din ap 15 zile sau mai mult Daniela Carmen Marinescu Daniela Carmen Marinescu De ce reduceri de la plata cotelor de întreținere poate beneficia un proprietar de apartament, dacă lipsește 15 sau mai multe zile lunar? (vezi toată discuția)
3 apartamente intr-un bloc zidane23 zidane23 Buna ziua! Daca cineva are 1 apartament in bloc, parintii lui au tot 1 apartament in acelasi bloc, la fel si bunicii au 1 apartament in acelasi bloc. Deci, ... (vezi toată discuția)