avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 358 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Cote de participare la întreprindere familiala
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Cote de participare la întreprindere familiala

Am o întreprindere familiala care activează din 1997. Deoarece amândoi am devenit intre timp pensionari am început reducerea activității, și de asemenea am vrea să facem și optimizarea taxelor plătite. Pe anul 2024 avem deja un câștig net sub cuantumul salariului minim, și ne-am gândit sa reducem cota de participare de la valoarea actuala de 99% vs 1% la 100% respectiv 0%.
Nu dorim sa desființăm încă IF-ul, dar nici să plătim cota de CASS pentru amândoi - care, conform legislației actuale se calculează la nivelul salariului minim pe economie, adică, în cazul nostru concret, nevasta, cu cota de participare de 1%, cu venit net în jurul la 20 RON ar trebui să plătească CASS de 1970 RON (mă rog, aproximativ) ceea ce ni se pare absurd. La ONRC ni s-a spus că cota de participare nu poate fi zero - deși, timp de 11 ani, am funcționat asa. Este o prevedere legală care reglementează această cotă, sau este numai birocratism nefondat legal (batjocura, pe romanește) .
Desființarea IF ului și înființarea unui II sau PFA implică prea multă tevatură - și bani plătiți degeaba, deci nu este o soluție practică.

Alte discuții în legătură

Odiseea: sa contest proces verbal sau ... solutii ?! saxx saxx In drum spre casa am fost oprit de un echipaj de politie care erau \"la produs\" cu radarul. Cum nu aveam viteza, centura era pusa, chiar eram curios de ce ma ... (vezi toată discuția)
Pensie întreținere. ovidiudtru ovidiudtru Potrivit Codului civil, \"pensia de întreținere se poate stabili sub forma unei sume fixe și într-o cotă procentuală din venitul lunar net din salariu. ... (vezi toată discuția)
Temei legal calcul suma pensie intretinere ca procent din salariul minim pe economie. Cris1971 Cris1971 Sunt in urmatoarea situatie: am hotarare din 2012 care obliga tatal sa plateasca suma de 175 lei pensie intretinere (nu a dovedit venituri asa ca suma a fost ... (vezi toată discuția)