avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Schimbare incadrare din uscatorie in garsoniera
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Schimbare incadrare din uscatorie in garsoniera

Schimbare incadrare din uscatorie in garsoniera

Buna ziua.

Detin din 2008 o uscatorie amenajata ca si garsoniera, la parterul unui bloc din Timisoara, la care a fost facuta si o extensie sub balconul celor de la etajul 1, aceasta din urma fiind amenajata ca si bucatarie, pentru asta a fost nevoie si de proiect de deviere a conductei de gaz. iar pentru asta, la dosarul proiectului este si un tabel cu semnaturile tuturor locatarilor ca sunt de acord sa renunte la cota parte din uscatorie in favoarea persoanei care a achizitionat uscatoria.

Nu cunosc metoda "birocratica" prin care s-a facut achizitia uscatoriei, dar persoana care a achizitionat-o, a achizitionat mai multe,

Cand am achizitionat-o eu de la el, toata partea de amenajare era deja facuta, apa, canalizare, gaz, toate erau facute si trase in casa. Mi-a explicat si de faptul ca au fost incepute demersurile legale pentru transformarea din uscatorie in garsoniera, eu urmand sa continui aceste demersuri dupa achizitie. Fiind tanar si necopt la minte, am facut greseala sa accept asa, si, pe langa asta, nici nu am continuat demersurile. La cativa ani dupa achizitie, am dorit sa reiau demersurile, insa vanzatorul a decedat, si nu am mai putut da de familie, pentru a obtine actele ce le avea el, privind demersurile necesare.

Spatiul este in continuare folosit, locuit, insa as dori sa il vand, dar inainte de asta as dori sa rezolv aceasta problema - daca intr-adevar se poate, si anume sa ii schimb incadrarea din uscatorie in spatiu de locuit.

In CVC dintre mine si el, eu am achizitionat o uscatorie. in CF emis dupa achizitie, este scris la fel. Uscatorie ...
Persoana respectiva, vanzatorul, cum am mai spus, a mai achizitionat uscatorii, chiar si in scarile invecinate, si la respectivele a dus demersul pana la capat. la mine nu a mai facut asta, deoarece am achizitionat inainte de a termina el demersurile, asa ca "si-a luat mana de pe mine", sa zic asa.
Nu cunosc legislatia foarte bine - de aici si intrebarea pe aceasta cale, si sper sa primesc lamuririle necesare, sa stiu ce am de facut mai departe.
nu as vrea sa impovarez o alta persoana cu probleme cauzate de faptul ca eu nu am facut ce a trebuit, cand a trebuit.
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 08:57, 16 Iunie 2025
Articolul 44
(1) Încetarea destinației de folosință comună pentru părțile comune din condominii se poate hotărî motivat cu acordul scris al tuturor proprietarilor din condominiu.
(2) În cazul prevăzut la alin. (1) devin aplicabile dispozițiile privitoare la coproprietatea obișnuită. Cu toate acestea, înstrăinarea sau ipotecarea se poate realiza numai cu acordul tuturor proprietarilor din condominiu.
(3) Constatarea încetării destinației de folosință comună pentru părțile comune se face prin hotărâre a adunării generale a asociației de proprietari adoptată în unanimitate de către proprietarii din condominiu.
(4) Imobilul, respectiv partea din condominiu care rezultă din încetarea destinației folosinței comune se înscrie în mod corespunzător în cartea funciară pe baza documentației cadastrale întocmite în acest scop.
(5) Prevederile prezentului articol nu se aplică părților comune din condominiu pentru care nu poate înceta destinația de folosință comună, întrucât poate afecta buna funcționare a condominiului și pot fi lezate drepturile celorlalți proprietari.
(6) Înscrierea în cartea funciară ca unitate individuală distinctă a părților de folosință comună pentru care încetează această destinație, potrivit dispozițiilor legale, implică parcurgerea următoarelor etape:
a) emiterea hotărârii adunării generale a asociației de proprietari prin care se constată încetarea destinației de folosință comună;
b) recepția documentației cadastrale pentru recalcularea cotelor-părți indivize, în vederea scoaterii din părțile de folosință comună;
c) încheierea actului în formă autentică prin care toți proprietarii din condominiu își exprimă acordul pentru încetarea destinației de folosință comună și pentru diminuarea corespunzătoare a cotelor-părți din proprietatea comună.
[ link extern ]
adica acordul se da la notar si se autentifica.
Aveti treaba !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vânzare uscătorie la bloc pancsyka pancsyka Bună ziua! Dorim sa vindem uscătoria de la bloc. Care sunt demersurile pentru a pune pe nume? Mulțumesc! O zi buna! (vezi toată discuția)
Buna ziua. locuiesc intr-un bloc de apartamente, singura uscatorie ... claudiabujor claudiabujor Buna ziua. Locuiesc intr-un bloc de apartamente, singura uscatorie a scarii este perete in perete cu apartamentul meu.As dori sa o cumpar pentru a adauga un ... (vezi toată discuția)
Uscatorie ''transformata'' in camera intrebaciosul intrebaciosul Salut, am gasit o garsoniera de vanzare, cu 2 camere, cica, A doua \'\'camera\'\' este...uscatoria, ulterior facandu-se o singura intrare comuna. A fost ... (vezi toată discuția)