avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1233 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Acordare libere compensatorii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Acordare libere compensatorii

În cazul unei unități de alimentație publică ce funcționează la foc continuu, unde angajații au repausul săptămânal în alte zile decât sâmbăta și duminica (ex: marți și miercuri), iar în zilele de 1, 8 și 9 iunie 2025 (sărbători legale care au coincis cu weekendul) unii salariați au lucrat conform programului:
Se mai impune acordarea de zile libere compensatorii sau sporuri pentru acele zile lucrate, chiar dacă angajații au avut deja cele două zile de repaus săptămânal în timpul săptămânii?
În esență: în contextul muncii în zile de sărbătoare legală ce coincid cu duminica, în regim de foc continuu, se aplică compensațiile pentru munca în sărbători legale separat de repausul săptămânal acordat în alte zile?
Mulțumesc anticipat pentru clarificări și eventuale trimiteri la jurisprudență sau practică relevantă!
Ultima modificare: Luni, 16 Iunie 2025
Pavel Florina, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:33, 16 Iunie 2025
Buna ziua

Da, se impune acordarea de zile libere compensatorii daca au lucrat in zilele de sarbatori legale.

Codul Muncii (art 142): Salariaților li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, salariatul beneficiaza:
- compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In ziua respectiva in care i se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu i se va acorda salariul.

sau

- in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca in zilele de sarbatoare legala si munca in repaus saptamanal essa essa Exista posibilitatea sa nu ai dreptul la spor pentru munca in zilele de sambata si duminica sau sarbatoare legala?? Lucrez la o statie de tratare a apei,in ... (vezi toată discuția)
angajatorul e obligat de lege sa plateasca in plus zilele de simbata si duminica ,daca s-a lucrat in aceste zile ? Nelu ciucurel Nelu ciucurel Am si eu o intrebare , unde lucrez eu se lucreaza in flux continuu in sistem ture 12/24/48 adica lucrezi 12ore si ai liber 24 dupa tura de zi si 48 ore dupa ... (vezi toată discuția)
Munca in schimburi de 8 ore in tura (7-15 si 14-22) alleb alleb Munca prestata in zilele de sambata si duminica si cu repaus fixat in alte zile consecutive ,salariatul are dreptul la spor de weekend ? In zilele de ... (vezi toată discuția)