avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Este un act de donație cu sarcina unde se specifica ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Este un act de donație cu sarcina unde se specifica ca va avea ...

Este un act de donație cu sarcina unde se specifica ca va avea grija de mama mea îi va oferi casa, hrană, medicamente și îi va face toate cele după decesul ei. Mama este de acord sa anuleze sau cum se zice acel act pentru ca ia nu este de acord sa preia aceste sarcini. Apartamentul nu este ipotecat. În momentul întocmirii actului de donație eu și alta persoana am fost martori.
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 22:09, 17 Iunie 2025
Sigur e donație, și nu e alt fel de contract`?
Donația nu poate fi revocată, decât în cazuri foarte rare cum ar fi ingratitudinea.

Daca avea pretenții să fie întreținută și îngrijită, trebuia sa perfecteze la notar un contract de întreținere.
Acesta putea fi anulat dacă nu-și îndeplinea sarcinile.
Ultima modificare: Marți, 17 Iunie 2025
Dapix, utilizator

Dapix a scris:

Sigur e donație, și nu e alt fel de contract`?
Donația nu poate fi revocată, decât în cazuri foarte rare cum ar fi ingratitudinea.

Daca avea pretenții să fie întreținută și îngrijită, trebuia sa perfecteze la notar un contract de întreținere.
Acesta putea fi anulat dacă nu-și îndeplinea sarcinile.

Este un contract de donație în care mama impune întreținerea viagera pe parcursul vieții cu locuință, hrană, încălzire, medicamente și la data decesului sa fie înmormântată cu toate cele necesare
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Acţiunile în caz de neexecutare a sarcinii - Cod civil

Art. 1.027. - Puneri în aplicare
(1) Dacă donatarul nu îndeplineşte sarcina la care s-a obligat, donatorul sau succesorii săi în drepturi pot cere fie executarea sarcinii, fie revocarea donaţiei.

(2) În cazul în care sarcina a fost stipulată în favoarea unui terţ, acesta poate cere numai executarea sarcinii.

(3) Dreptul la acţiunea prin care se solicită executarea sarcinii sau revocarea donaţiei se prescrie în termen de 3 ani de la data la care sarcina trebuia executată.

Art. 1.028. - Întinderea obligaţiei de executare
Donatarul este ţinut să îndeplinească sarcina numai în limita valorii bunului donat, actualizată la data la care sarcina trebuia îndeplinită.
Ultima modificare: Marți, 17 Iunie 2025
Dapix, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revocare donatie mireaandreiiustin mireaandreiiustin Buna ziua! Am act de donatie pe un teren, facut de catre mama mea. Nu am clauze. Am vrut sa vand acel teren pentru a imi achizitiona o locuinta dar mama mea ... (vezi toată discuția)
Donatia poate fi revocata? cami22 cami22 Buna ziua! Am si eu o intrebare, tatal meu a murit acum cativa ani,iar in urma mortii lui am mostenit un teren,din care jumatate din el ii revenea surorii ... (vezi toată discuția)
Contestare donatie Daniel1956 Daniel1956 In 2009,pentru a termina amiabil un divort,am fost pus in situatia,in loc de partaj,care imi parea un gen de tiganie,sa primesc acceptul la divort in schimbul ... (vezi toată discuția)