avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... revocare donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

revocare donatie

Buna ziua! Am act de donatie pe un teren, facut de catre mama mea. Nu am clauze. Am vrut sa vand acel teren pentru a imi achizitiona o locuinta dar mama mea m-a dat in judecata pentru revocare. Ca motive a spus ca aveam o intelegere verbala ca o sa imi fac casa acolo, ceea ce nu este adevarat, si ca am amenintat-o ca voi atenta la integritatea ei fizica si chiar la viata ei. Este adevarat ca m-a sunat si m-a injurat in toate felurile, mi-a spus ca isi scoate acte ca e nebuna si ca nu a avut discernamant cand mi-a facut actul dar eu nu i-am spus decat ca e nesimtita si ca daca isi scoate acte ca e nebuna o duc la spitalul de nebuni, dar atat, nu altceva. Mama are o dispozitie schimbatoare iar sora mea este de acord sa vina la tribunal sa spuna ca indiferent cat bine i-am face mamei noastre si cat de frumos i-am vorbii, ea tot incepe sa ne injure, sa ne vorbeasca de rau, etc.
As dori sa stiu daca are sanse sa imi revoce actul. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Lăzăruţiu Lucian , Avocat 10:28, 19 Ianuarie 2013
Codul civil:
Art. 1.020. - Donatia poate fi revocata pentru ingratitudine si pentru neexecutarea fara justificare a sarcinilor la care s-a obligat donatarul.

Revocarea pentru ingratitudine
Cazuri
Art. 1.023. - Donatia se revoca pentru ingratitudine în urmatoarele cazuri:
a) daca donatarul a atentat la viata donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, stiind ca altii intentioneaza sa atenteze, nu l-a înstiintat;
b) daca donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave fata de donator;
c) daca donatarul refuza în mod nejustificat sa asigure alimente donatorului ajuns în nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, tinându-se însa seama de starea în care se afla bunul la momentul donatiei.

Revocarea pentru neexecutarea sarcinii
Actiunile în caz de neexecutare a sarcinii
Art. 1.027. - (1) Daca donatarul nu îndeplineste sarcina la care s-a obligat, donatorul sau succesorii sai în drepturi pot cere fie executarea sarcinii, fie revocarea donatiei.
(2) În cazul în care sarcina a fost stipulata în favoarea unui tert, acesta poate cere numai executarea sarcinii.
(3) Dreptul la actiunea prin care se solicita executarea sarcinii sau revocarea donatiei se prescrie în termen de 3 ani de la data la care sarcina trebuia executata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatia poate fi revocata? cami22 cami22 Buna ziua! Am si eu o intrebare, tatal meu a murit acum cativa ani,iar in urma mortii lui am mostenit un teren,din care jumatate din el ii revenea surorii ... (vezi toată discuția)
Revocare donatie dupa decesul donatarului medeea2012 medeea2012 am donat cu scutire de raport o suprafata de teren unuia dintre fii. Acesta a decedat si doresc sa revoc aceasta donatie deoarece sotia si copii fiului meu ... (vezi toată discuția)
Donatie sorin45 sorin45 cum pot ataca un act de donatie fara clauza? (vezi toată discuția)