avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 982 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... As dori sa va mai adresez o intrebare, tot referitoare ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

As dori sa va mai adresez o intrebare, tot referitoare la contractele ...

As dori sa va mai adresez o intrebare, tot referitoare la contractele de donatie: in cazul a doi soti care detin bunuri (imobil + teren), unul dintre soti poate sa doneze toate aceste bunuri prin contract de donatie celuilalt sot?

Va multumesc pentru întrebare.
Va urez sa aveti o zi frumoasa.
MihaiV.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:52, 23 Iunie 2025
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se poate - presupunând că sunt bunuri proprii ale donatorului.
Dar ideea s-ar putea să fie una nefericită, ca să nu zic altfel.
Dar de ce considerati ca ideea ar fi una nefericita? Multumesc pentru raspuns.
De fapt, printr-un contract de donatie un sot poate sa doneze celuilalt sot doar bunurile care ii apartin doar lui? Daca bunurile sunt comune, nu se poate ca aceste bunuri sa fie donate practic de un sot altui sot? Multumesc pentr'u raspuns.
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bunurile comune se împart. Apoi, bunul devenit propriu, ca efect al partajului, poate fi donat.

De ce mi se pare nefericită ideea?
Chiar aici, pe forum, scria cineva zilele trecute o situație de viață: a dat casa fostei soții, au trăit în continuare împreună până ce moartea (ei) i-a despărțit, dar acum, după moartea femeii, proprii lui copii i-au trimis notificare de evacuare.

Ultima modificare: Vineri, 20 Iunie 2025
romascanu, moderator
Da, dar in situatia mea nu se poate intâmpla asa ceva. Ideea este ca cei doi soti au doar bunuri comune. Iar unul dintre ei doreste ca toate aceste bunuri comune sa fie trecute pe celalalt sot prin donatie. Din motive administrative si pentru a evita niste proceduri judiciare foarte complicate. Sotii sunt in viata si sanatosi. Nu se mai recasatoresc, nu mai divorteaza, continua sa traiasca impreuna. Copiii nu pun probleme. Ceea ce doresc eu sa va intreb este daca aceasta situatie este pisibila: si anume ca unul dintre sot sa doneze prin contract de donatie toate bunurile lor comune sotiei. Nu au bunuri separate unul si celalalt. Va intreb acest lucru intrucât unii spun ca nu se pot dona intre soti decât bunurile pe care fiecare le are in parte si nu bunurile comune. Va multumesc pentru raspunsul la aceasta intrebare spinoasa.

Alte discuții în legătură

Parintii mei au initiat recent demersurile de cadastrare ... MihaiV44 MihaiV44 Buna ziua, As dori sa va expun o alta situatie ipotetica, al carei raspuns cere cunostinte de drept imobiliar si de drept. Parintii mei au initiat ... (vezi toată discuția)
Intabulare wazz wazz Buna ziua, Pe grele cai mai trebuie sa umble omul in viata... Asa cum am mai scris pe acest forum am un apartament donat de parintii mei prin act donatie ... (vezi toată discuția)
Dreptul familiei sau probleme juridice de familie alinamariabrasoveanu alinamariabrasoveanu Buna ziua, Parintii mei sunt divortati si au un bun comun impreuna si anume un imobil cu 3 camere. Partajul nu a fost facut datorita faptului ca nu au fost ... (vezi toată discuția)