As dori sa va expun o alta situatie ipotetica, al carei raspuns cere cunostinte de drept imobiliar si de drept.
Parintii mei au initiat recent demersurile de cadastrare a casei si a celor doua terenuri situate într-o zona rurala. Intrucât s-au gândit ca demersurile administrative sunt mai simple si pentru a evita niste demersuri judiciare costisitoare si lungi, documentatia cadastrala s-a intocmit in virtutea Anexei 1 si 2, adica in intentia de a dona aceste bunuri printr-un contract de donatie catre noi, copiii lor.
Documentatia cadastrala a fost intocmita deja, dar nu a fost finalizata. Li s-a spus ca finalizarea demersurilor si obtinerea extrasului de CF va fi posibila in momentul în care parintii vor încheia contractul de donatie si destinatarii donatiei (adica noi, copiii) vom fi proprietari si extrasul de CF va fi pe numele nostru.
Noi, copiii, nu dorim insa sa le dam la parinti impresia ca dorim ca ne facem stapâni peste bunurile lor înca din timpul vietii lor si am vrea ca ei sa fie in continuare proprietarii bunurilor lor. Dar documentatia cadastrala a fost conceputa se pare de la inceput pentru un contract de donatie, în virtutea acelor anexe 1 si 2 din primarie. Intrebarea mea este urmatoarea: contractul de donatie trebuie facut neaparat catre noi, copiii, sau parintii isi pot dona practic bunurile cadastrale unul altuia? Pentru ca daca se poate acest lucru, întrucât ei nu se mai gândesc la vârsta lor la divort sau la recasatorie ca sa apara cine stie ce probleme, ne-ar conveni ca acest contract de donatie sa fie facut, daca se poate, doar catre unul din parinti, asa încât unul dintre ei sa continue sa fie proprietar si extrasul de CF sa fie pe numele lui. In felul acesta macar unul dintre ei ar continua sa fie proprietar pe bunurile cadastrate (si asta nu ar pune probleme pentru ca ei au o vârsta si au incredere unul in celalalt) si eventual ne-ar ceda aceste bunuri sub o forma sau alta dar mai încolo, la o data ulterioara. In felul acesta noi, copiii, nu le-am da impresia ca dorim sa fim repede repede proprietari pe bunurile lor. Ce parere aveti în acest caz? Contractul de donatie ce trebuie semnat ca urmare a efectuarii documentatiei cadastrale a unor bunuri, în virtutea Anexei 1 si 2 din Primarie, trebuie sa aiba ca destinatari ai donatiei doar copiii celor ce doneaza bunurile, sau cei ce poseda aceste bunuri cadastrate pot sa isi doneze bunurile unul altuia asa încât unul dintre ei va fi proprietarul lor, iar extrasul de CF va fi pe numele lui? Va multumesc pentru raspunsul la aceasta intrebare si va doresc sa aveti o zi frumoasa!
Probabil nu sutn singurul care s-a confruntat cu aceasta situatie si raspunsul ar ajuta si pe altii!
Mihai V.