Ziua bună,
Adunarea generală a asociației a hotărât că proprietarii care doresc își pot monta o conductă separată de gaze pentru în scopul instalării de centrale termice de apartament...aplicabile sunt art.48 al. 1-3, art.49 al.4...evident și art.50....
Întrebare: Prin prisma articolului 51, este oare nevoie de acordul a două treimi din numărul total al proprietarilor pentru montarea unei asemenea conducte separată de gaz....?
Articolul 51 spune că" adunarea generală a asociației de proprietari hotărăște, CU ACORDUL A DOUĂ TREIMI DIN NUMĂRUL TOTAL AL PROPRIETARILOR DIN CONDOMINIU, asupra oricărei acțiuni vizând modernizarea condominiului, cum ar fi transformarea unuia sau mai multor elemente de echipament existent aparținând imobilului respectiv, adăugarea de elemente noi, amenajarea corpurilor de clădiri destinate folosinței comune... cu condiția ca ea să fie conformă destinației condominiului,cu respectarea legislației în vigoare....".
@Urduban Dumitru,
Citind cu atentie legislatia, ceea ce vreti dvs. sa faceti (cee ce altii au facut cam demult), este chiar - modernizarea condominiului, cum ar fi transformarea unuia sau mai multor elemente de echipament existent aparținând imobilului respectiv, adăugarea de elemente noi, amenajarea corpurilor de clădiri destinate folosinței comune.
Pentru acest lucru, as. prop. :
- intocmeste un tabel nominal cu prop. bloc/scara... care sunt / nu sunt de acord cu montarea unei conducte de gaz pe spatiul comun (casa scarii), in vederea separarii de masura la gaze naturale;
- as. prop. contacteaza 1-2-3 firme specializate / autorizate in efectuarea unor astfel de lucrari, ii cheama la asociatie , acestia fac masuratori si prezinta com. ex. oferte:
- aceste firme cunosc si vor dimensiona teava de asa maniera incat sa asigure debitul de gaze pentru toate apartamentele, cu doua "focuri" (aragaz +CT;
- se solicita acordul deoarece suma investita este destul de marisoara si probabil ca nu toti proprietarii vor fi de acord din prima; in aceasta idee, proprietarii care sunt de acord cu aceasta lucrare vor achita intreaga suma ceruta - de obicei, egala pe fiecare locuinta, dar se poate hotari in AG si proportional pe cota-parte indiviza de proprietate;
- proprietarii care eventual nu au achitat la timp, vor dori sa-si faca si ei contracte individuale, dar numai cu acordul celor au achiata integal suma repartizata (desigur cu recuperarea sumelor);
Din acest motiv v-am sfatuit sa procedati asa, deoarece daca nu aveti o hotarare scrisa, o sa va balacariti din discutii interminanvile pe casa scarii.
Mult succes!
Conducta respectivă este proprietatea individuală a celor ce-si pun CT, ei își împart cum vor cheltuielile, nu pe CPI. Își pun centrala în casă cum le vine mai bine, nu cum vrea altcineva. Bineînțeles că respecta un proiect tehnic.Ei își aleg firma, nu asociația. Ei sunt înregistrați ca proprietari ai conductei la distribuitorul de gaz. Ceilalți vor plăti partea lor când își vor instala CT.
Facandu-se aceasta modernizare pe spatiu comun, conducta devine parte comuna. Am si scris ca cheltuielile pot fi repartizate in mod egal fiecarei locuinte sau...
Intrebarea era alta, asa ca mi-am permis sa sfatuiec userul asa cum s-a mai procedat, asa cum s-a mai discutat, aici pe forum- daca va amintiti - cand unii dintre proprietari nu au dorit separarea de masura si apoi, mai tarziu s-au gandit ca-i mai bine cu contor individual, da? Ei abia atunci au iceput balacareala - ca noi am platit in anul... cand... iar d-ta vrei sa ne despagubesti cu 2 lei, acum... Din acest motiv am sfatuit sa faca in asa fel incat sa se hotarasca cu majoritatea de 2/3 sau mai mult, sa fie acoperiti cu documente (acord pe tabel), iar minoritatea sa faca cum or sti.
Eram sigur, ca @latka vine cu o contra, ca este in firea sa, insa am convingerea ca @Urduban Dumitru a inteles sfatul si-l va urma, dar nu in mod obligatoriu !
Firma care se va ocupa de lucrarea respectiva se va ocupa de toate, de la proiect, la aprobare, la obtinerea cotei de gaze, efectuarea lucrarii pe parte comuna si cred ca ca si de lucrarile din locuinte. Este o lucrare destul de complexa, desi unii ar spune altceva...
Succes!
Nu e nici o contra d-le Grecu, nu e parte comună doar pentru ca trece pe parte comună. Asa trece și fibra optică ce intră în proprietățile individuale (pentru TV și internet) și nu devine parte comună. De ani de zile se discuta subiectul conductelor de gaz ce alimentează CT la bloc și nu am auzit niciodată ca ar fi parte comună. Să tragi o țeavă de gaz e o lucrare foarte simplă, nu e vreo bomba atomică.