avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Plata monede diferite achizitie imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Plata monede diferite achizitie imobil

Buna ziua! Vreau sa achizitionez un imobil prin credit ipotecar in lei. Pretul imobilului este in EUR, Vanzatorul insista sa i se vireze banii in EUR, insa eu vreau sa-i propun sa ii virez doar avansul in EUR (pt ca am economiile in EUR), iar banca sa-i vireze restul de plata in lei, pentru ca altfel pierd mult din conversia valutara a bancii. Inainte sa-i fac aceasta propunere as vrea sa stiu daca se poate mentiona in antecontract pretul in EUR cu plata esalonata in 2 monede diferite. Iar la transa virata de catre banca in lei sa se specifice ca se va face la cursul BNR din ziua contractului final de vanzare-cumparare. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: vasi2007 , utilizator 16:01, 24 Iunie 2025
Se poate , nu-i nici o problema la intocmirea actelor la notar . Dar … credeti ca va accepta ? Ziceti ca pierdeti mult la conversie , dar si el ar pierde exact la fel , practic - ii transferati lui pierderea . Eu - una - nu as fi de acord , daca vand o marfa cu X euro , exact atat vreau sa am in cont . Poate doar sa acoperiti dvs. toate sumele pe care el le va pierde , in Asa fel incat , atunci cand banca ii face conversia , sa ramana in cont cu suma in euro pentru care ati facut targul . Si mai vreti si la cursul oficial , nu la cel al bancii vanzatorului …Hmm… Solutia ar fi sa luati imprumutul direct in euro .
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Iunie 2025
CHKa, utilizator
@CHKa: Multumesc pentru raspuns! Ca si clarificare ar trebui mentionat ca banca vanzatorului este aceeasi cu banca unde fac eu creditul. Dupa calculele mele pierderea vanzatorului ar fi mult mai mica daca accepta plata in lei la cursul BNR pentru valoarea creditului. Deoarece cursul de vanzare al bancii nu este cu mult mai mare decat cursul BNR pentru suma respectiva (daca vanzatorul vrea sa schimbe inapoi in EUR banii). Am verificat in aplicatia bancii si am facut un calcul la cursurile de azi. In schimb la mine pierderea e mult mai mare daca banca trebuie sa converteasca suma creditata din lei in euro pentru a-i face lui viramentul. Deoarece pretul imobilului este in EUR, banca va calcula valoarea creditului in lei la cursul de vanzare al bancii. Dar cand banca trebuie sa faca conversia inapoi in EUR pentru a face viramentul catre vanzator, calculeaza la cursul de cumparare al bancii. Diferenta dintre cursul de vanzare si cursul de cumparare al bancii este mult mai mare decat diferenta dintre cursul BNR si cursul de vanzare al bancii. Nu stiu daca face sens ce zic. Plus ca am fost deja de acord sa majoreze putin pretul de vanzare ca sa-i acopere vanzatorului niste cheltuieli cadastrale. Aceasta pierdere din conversie ar fi si ea acoperita in acea majorare dupa calculele mele.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Iunie 2025
misc, utilizator
Atunci , nu va ramane decat sa-i propuneti ce vreti si ii aflati parerea , daca accepta sau nu . Si procedati in consecinta …
1 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
eu cred ca trebuie sa discutati cu banca aceasta "smecherie" de curs valutar pe care o face in contractul dvs., si sa nu incercati sa pricinuiti o paguba vanzatorului. nu e onorabil
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dar nu e nici o smecherie in contractul v-c , e cat se poate de normal si des intalnit . Personal , am vandut - cu procura - apartamentul fiicei mele . Am prins in antecontract faptul ca avansul ( 1000 euro ) imi va fi platit mie , in lei , la cursul oficial din ziua anterioara , cash , in fata notarului . Restul , a fost platit in euro direct in contul fiicei mele , in Belgia . In ce valuta a luat cumparatoarea mea imprumutul ( din cate stiu , in lei ) si cum a ajuns sa se vireze euro in acel cont , a fost strict problema rezolvata intre ea si banca . Eu am primit exact atat cat a fost intelegerea , si in valuta pentru care am batut palma .

Alte discuții în legătură

Promisiune bilaterala - cont euro, plata ron Pufalone Pufalone Buna ziua, de curand am semnat o promisiune bilaterala la care am platit un avans de 10000 euro echivalentul a 49769 ron la ziua respectiva. Vanzatorul si-a ... (vezi toată discuția)
Achizitie imobil in ro de la cetatean strain, transfer international in euro, credit ipotecar in lei Ssiennas Ssiennas Buna ziua. Urmeaza sa cumpar un imobil in Romania prin credit ipotecar, la un pret negociat in euro la curs bnr. Vanzatorul este cetatean strain UE si ... (vezi toată discuția)
Doresc să cumpăr un apartament prin prima casă, însă notarul agreat de dezvoltator pune în contract un curs euro mai mare decât al bnr. ce pot face dacă refuză să-l schimbe? Alexandra312 Alexandra312 Buna ziua! Urmeaza sa achizitionez un apartament prin programul prima casa. In antecontract, pretul imobilului este specificat in EUR, restul sumei ( ... (vezi toată discuția)