avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Buna ziua! Am rugamintea sa fiu ajutata cu sfat legat ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Buna ziua! Am rugamintea sa fiu ajutata cu sfat legat de procedura ...

Buna ziua!
Am rugamintea sa fiu ajutata cu sfat legat de procedura civila.
Este vorba de un proces civil ( schimbare program de vizita, micsorare pensie) care este in cercetare jud de peste 2 ani , insa minorul a fost ascultat inainte ca judecatorul sa se pronunte pe probe si martorii sa depuna marturie. Pe tot acest parcurs s-au incalcat mai multe proceduri procesuale pt care am solicitat stramutare si recuzare ( normal, respinse) si mai mult s-a schimbat completul ( grefier si judecator) care acum vrea sa termine tot intr-un termen: martori, expertize, probe, pensie.

Avand in vedere prevederile de mai jos, as putea invoca sanctiunea nulitatii?


*Judecătorul nu are libertatea de a alege să asculte minorul înainte de finalizarea administrării celorlalte probe, ci este obligat să efectueze această procedură doar la finalul cercetării judecătorești. După etapa ascultării minorului, nicio altă probă nu mai poate fi administrată. În caz contrar, se aplică sancțiunea nulității, prevăzută de art. 185 alin. (2) Cod procedură civilă, coroborat cu art. 176 pct. 6 Cod procedură civilă.*

Astfel, art. 1403 alin. (5) din Legea Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului – astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 123/2024 prevede că: ”Ascultarea minorilor în cadrul procedurii judiciare se va realiza în mod obligatoriu ulterior administrării probelor din dosar, ca ultimă etapă a cercetării judecătorești. Opinia minorului are valoarea probatorie a unei prezumții relative.”
“Așadar, ascultarea se impune a fi realizată după administrarea tuturor probelor, pentru ca opinia minorului, care acum are o valoare juridică probatorie de prezumție relativă, să fie analizată prin raportare la toată probațiunea administrată în cazul dosarului.”

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 14:46, 8 Iulie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De invocat, puteți.
De obținut... Hmm. (sau nu ceea ce credeți că s-ar putea obține)

Noile prevederi sunt scrise cam de-a-n prostulea. Iertare, dar nu prea mai am răbdare să descâlcesc elevat ce (n)-a gândit legiuitorul la vremea când a scris. Și nici n-aș vrea să vorbesc prea tehnic, că suntem pe-un forum.

Paragraful pus între steluțe (**) cine l-a scris? Chatgpt? Oricum, întrebați-l pe cel care l-a scris care este termenul procedural încălcat pentru a se putea aplica sancțiunea nulității din art 185 alin 2. (dincolo de faptul că legea nu retroactivează, dar asta-i altă discuție, că ziceți că vă judecați de peste 2 ani).

Care-i termenul?
La o privire atentă, pică într-o joi de dinainte de Miercurea Ciuc. (= nedeterminat ... chiar nedeterminabil)
Eu nu știu ce-o fi aia „ultima etapă a cercetării judecătorești.” Că nu-i etapizată pe nici unde în c.p.c.

În schimb, c.p.c. ne spune când se încehie cercetarea judecătorească = „când judecătorul se socotește lămurit”. (art 244 alin 1. cpc)
Ăăă, când!? E un moment subiectiv. Iar dacă tu, legiuitor, ai pretenția de a legifera și momentul situat în imediata anterioritate a unui moment subiectiv ... mie îmi rezultă că n-ai gândit destul.

Dar, să presupunem că ar avea dreptate cel ce a scris și că s-ar aplica sancțiunea nulității din art. 185 alin 2 care zice așa: „În cazul în care legea opreşte îndeplinirea unui act de procedură înăuntrul unui termen, actul făcut înaintea împlinirii termenului poate fi anulat la cererea celui interesat”.

Ce s-a făcut ÎNAINTEA... ? Audierea.
Deci, ce s-ar anula, dacă s-ar aplica 185 alin 2? Audierea.
Și ce ar face instanța de apel? Fix ce putea să facă și inainte de inteligenta reglementare. Să procedeze la reaudierea minorului.
A! și nu sunt singurele minuni pe care le văd, dar deja exced întrebării.

Ultima modificare: Miercuri, 9 Iulie 2025
romascanu, moderator
Buna ziua stimata dna si multumesc pt raspunsul revelator. Am inteles mersul si sensul si ma bucur ca ati avut menirea de a ma lamuri ceva mai mult pe partea asta de procedura civila( ca tare inaccesibilă pare a fi si de inteles, dar si de aplicat).


Art are sursa de mai jos :
[ link extern ]

Mult bine!
Cu stima,
Ultima modificare: Marți, 8 Iulie 2025
Manuela Rășină, administrator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
colinsmarty a scris:


“Așadar, ascultarea se impune a fi realizată după administrarea tuturor probelor, pentru ca opinia minorului, care acum are o valoare juridică probatorie de prezumție relativă, să fie analizată prin raportare la toată probațiunea administrată în cazul dosarului.”


Distinsa colegă a făcut aici ce ziceam eu că nu prea mai am răbdare să fac. Să caut rațiuni pe acolo pe unde rațiunea legiuitorului lipsește.

Dacă o foaie A4 (înscris/probă) s-ar depunde după ascultarea minorului, ce anume l-ar impiedica pe judecător să analizeze opinia minorului prin raportare la toată probațiunea (inclusiv acest inscris)? I-ar pieri dintrodată orizontul gândirii din pricina „dezordinii” administrării probelor? (ordine pe care, apropo, instanța o stabilește sau, mă rog, o stabilea, până să-și vâre și pe aici coada legiuitorul)

Să presupunem că ar exista o situație de abuz asupra minorului.
Când ar fi în INTERESUL superior al copilului să fie audiat?
1. cât mai repede (și poate chiar din opinia lui ar putea să rezulte necesitatea administrării și a altor probe).
2. când o fi să fie, dar musai după administrarea tuturor probelor. A! Și, neapărat, să nu carecumva să aibă judele vreo nelămurire în urma acestei ascultări, că-i jale mare dacă ar suplimenta probatoriul (dintrodată, ascultarea n-ar mai fi ... ultima).
Ultima modificare: Miercuri, 9 Iulie 2025
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata la termen a onorariilor de expert. sanctiunea aplicabila. POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE Pe juridice.ro a fost publicata urmatoarea stire: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu prevederile art. 103 alin. ... (vezi toată discuția)
Cum pot contesta raportul dgaspc de asistare la audiere minor? bobov22 bobov22 Daca DGASPC , in urma asistarii la audierea minorului de catre judecator, depune in instanta un Raport de constatare total eronat, chiar rauvoitor, impotriva ... (vezi toată discuția)
La audierea unui martor minor în vârstă de 13 ani este obligatoriu ... viorelv viorelv La audierea unui martor minor în vârstă de 13 ani este obligatoriu prezenta unui avocat sau a unui psiholog sau este destul sa fie de fata unul dintre ... (vezi toată discuția)