avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Clarificare probleme legate de vânzarea-cumpărarea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Clarificare probleme legate de vânzarea-cumpărarea unei proprietăți cu obligație de întreținere

Bun găsit tuturor!
De la bun început doresc să precizez că, pentru problema pe care o voi expune, voi contacta un avocat, dar, până să întreprind acest demers, m-am gândit că n-ar strica să cer câteva opinii în acest forum.
Soția mea are o soră, căsătorită, care are și două fiice (ambele majore, fiecare dintre ele la casa ei).
În anul 2013, sora soției și soțul acesteia, au încheiat cu părinții soției (socrii mei), un contract de vânzare-cumpărare cu clauză de întreținere, fără ca soția mea să fie înștiințată despre acest lucru. Prin contract, sora soției și soțul ei au cumpărat toată proprietatea socrilor mei (o casă cu 7 camere ,4 la parter și 3 la etaj, o construcție adiacentă compusă dintr-un garaj și un spațiu comercial, teren aferent casei plus alte două terenuri învecinate, utilizate pentru agricultură. Toate aceste „acareturi” ar valora în prezent cel puțin 300000 lei, dar în 2013, prețul din contract *mai mult decât derizoriu!!!!!!) a fost de 11650 lei, din care sora soției și soțul ei au plătit efectiv 5000 lei, diferența de 6500 lei considerându-se drept „prețul întreținerii viagere” la care au dreptul socrii mei prin acel contract.
În tot timpul scurs din 2013 și până în prezent, soția mea a păstrat relații strânse cu părinții săi, noi vizitându-i des (aproximativ o dată la 6 săptămâni, noi locuind la cca. 180 km distanță de localitatea socrilor). Relațiile fiică-părinți dintre soția mea și socrii mei au fost foarte bune, neexistând vreun conflict sau vreun alt motiv pentru care socrii mei ar fi putut recurge la acest gest de excludere totală a soției mele de la o eventuală moștenire viitoare. Este adevărat că, în perioada anilor 2012-2018, soția mea și sora ei nu și-au vorbit, din cauza unui conflict inițiat de sora ei, dar, ulterior, s-au împăcat. În acest conflict, părinții soției n-au fost sub nicio formă implicați, dar, se pare că acest conflict a fost creat de sora soției tocmai pentru a-i convinge pe părinți să semneze acel contract, având în vedere că sora soției și soțul ei locuiesc mult mai aproape de socrii mei ( la cca. 40 km distanță), fiindu-le mult mai ușor (teoretic!) să le ofere acestora îngrijirea viageră la care îi obligă contractul.
Precizez că părinții soției sunt persoane aflate în putere ș, până în prezent, niciunul dintre ei nu a avut nevoie de acea întreținere din contract. Își cultivă singuri terenurile agricole, au grijă de gosopdărie, ba mai mult, au avut și un mic magazin de tip „ABC” care funcționa în spațiul adiacent garajului, magazin pe care l-au închis în 2024, nu pentru că nu mai puteau, fizic, să aibă grijă de el, ci pentru că numărul clienților a scăzut foarte mult și nu mai era rentabil.
În anul 2022, sora soției, care are niște deviații de comportament grave (dar nediagnosticate în vreun fel), a decis că s-a săturat să aibă o relație bună cu familia, așa că a„rupt-o” cu soțul, cu cele două fiice, dar și cu părinții. Nu mai locuiește cu soțul ei (dar se întâlnesc zilnic, fiind colegi de serviciu), de cele două fete nu mai vrea să știe și, totodată, de aproape 3 ani n-a mai călcat pragul proprietății sale „nude”, nemaiavând niciun fel de contact cu părinții săi. Așa a aflat și soția mea de acel contract „infam”, în momentul în care părinții săi i s-au plâns de această situație. Între timp, și soțul surorii (cumnatul nostru), a recunoscut ceea ce a făcut în 2013. El a păstrat legătura cu socrii săi, vizitându-i cam la fel de des cum o facem și noi, dar a păstrat legătura și cu noi. În cuda celor petrecute, soția mea a decis că nu e cazul să rupă legăturile nici cu părinții săi și nici cu soțul surorii, pe principiul „Dumnezeu este cel care-i va „răsplăti” pentru ceea ce au făcut. Culmea este că, atunci când soția mea a confruntat-o la telefon pe sora sa, spunându-i că a aflat ce a făcut, aceasta a declarat că ei nu-i mai trebuie absolut deloc acea proprietate, fiindcă nu vrea să-i îngrijească pe bătrâni când vor avea nevoie. Același lucru îl declară și cumnatul nostru, dar niciunul dintre ei nu întreprinde niciun demers de anulare a aceul act de vânzare-cumpărare. Părinții soției declară, de asemenea, că și-ar fi dorit să nu semneze niciodată acel contract, dar nici eu nu întreprind nimic pentru anularea sa, din comoditate.
Întrebarea noastră ar fi următoarea: ce se poate face, legal, în această situație? Știm că soția mea nu are nicio calitate vizavi de acest contract, dar se pare că toți așteaptă ca ea să se implice în vreun fel sau altul, fără ca ea să poată face asta.
Vă mulțumesc anticipat pentru răspunsuri.
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sotia ii poate aduce pe toti la un notar sau la un avocat, sotia se poate informa in ce mod i-ar fi mai usor sa obtina ceea ce doreste. Pentur asta trebuie vazut actul, insa sotia, sora ei, parintii si cumnatul pot sa se informeze, nu dv. De regula, daca acum este un moment favorabil in modul cum va partile lucrurile, este posibil sa se reuseasca o negociere in care actul sa se desfaaca amiabil. Tineti seama si de restituirea pretului platit.
Asa incat vorbiti cu un avocat. Informati-va (sotia si familia ei, de fapt) despre cum se vad lucrurile, juridic, pentru ca unele abordari in descrierea situatiei de fapt sunt incorecte. Cum ar fi „În cuda celor petrecute, soția mea a decis că nu e cazul să rupă legăturile nici cu părinții săi și nici cu soțul surorii”. Nu era nimeni dator sa o incunostinteze de actul semnat si nimeni nu incalcase nici legea si nici regulile morale. Patrintii pot vinde si dona fara sa dea raportul copiilor lor, sunt bunuri care le apartin. Aici cred ca trebuie putin informata si familia ca sotia dv. nu poate intreprinde, efectiv, nimic, probabil si familia gandeste astfel ori similar.


Cabinet de avocat Liliana Grădinaru a scris:


Asa incat vorbiti cu un avocat. Informati-va (sotia si familia ei, de fapt) despre cum se vad lucrurile, juridic, pentru ca unele abordari in descrierea situatiei de fapt sunt incorecte. Cum ar fi „În cuda celor petrecute, soția mea a decis că nu e cazul să rupă legăturile nici cu părinții săi și nici cu soțul surorii”. Nu era nimeni dator sa o incunostinteze de actul semnat si nimeni nu incalcase nici legea si nici regulile morale.

Vă mulțumesc pentru răspuns.
Evident că vom apela la serviciile unui avocat (după cum am și precizat, de altfel, în primul comentariu).
Cu tot respectul, cred că întregul demers inițiat de sora soției și pus în aplicare de părinți și de sora soției, împreună cu soțul ei, este în afara oricărei norme morale, chiar dacă este perfect legal. Dar asta e opinia noastră, care are, în cadrul discuției, exact aceeași valoare pe care o are și opinia dumneavoastră, pe care o respect.
Ceea ce am omis să precizez în primul meu comentariu (m-am grăbit când l-am scris) este faptul că, în urmă cu două săptămâni, sora soției a intentat acțiunea de divorț. Acest lucru poate afecta în vreun fel contractul de vânzare-cumpărare?
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu. Legea romana este in acord cu morala, asa incat imoral dar legal nu prea se poate.

Morala si legea spun ca fiecare dispune liber de bunurile sale in timpul vietii si nu trebuie, daca nu doreste, sa dea raportul nimanui. Daca s-au urmarit alte chestiuni decat cele detaliate, atunci se schimba lucrurile, dar pentru asta trebuie cunoscuta situatia de fapt.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Socrii dumneavoastra trebuie sa faca actiune in instanta prin care sa dovedeasca ca nu sunt intretinuti conform contsctului, si sa revina la forma initiala adica de proprietari.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util


Cabinet de avocat Liliana Grădinaru a scris:

Nu. Legea romana este in acord cu morala, asa incat imoral dar legal nu prea se poate.

O-hooooo...cred că ne-ar lua foarte mult timp doar ca să enumerăm exemplele de prevederi legale care sfidează cu cea mai mare nerușinare orice urmă de moralitate, dar asta nu face obiectul discuției de față.
Mă opresc aici și vă mulțumesc pentru răspunsuri.

Alte discuții în legătură

Buna seara stimați avocați. am o întrebare despre o speță ... Andrei  Gabriel Andrei Gabriel Buna seara stimați avocați. Am o întrebare despre o speță de care se lovește soția care are o sora.Părinții soției i-au donat ei un apartament iar ... (vezi toată discuția)
Verificarea autenticitatii contractului de vanzare -cumparare Niko9 Niko9 Buna ziua, Cum as putea verifica autencitatea unui contract vanzare -cumparare a unui teren care a fost dat zestre? A fost impartit in doua jumatati egale ... (vezi toată discuția)
Mostenire si cota parte. hdanny hdanny Socrul si soacra mea detin doua proprietati. Un apartament si o casa. Soacra a decedat. Socrul meu vrea sa deschida succesiunea. Sotia mea mai are o sora. ... (vezi toată discuția)