avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 360 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire si cota parte.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire si cota parte.

Socrul si soacra mea detin doua proprietati. Un apartament si o casa. Soacra a decedat. Socrul meu vrea sa deschida succesiunea. Sotia mea mai are o sora. Prima intrebare este: cat mosteneste fiecare din aceste proprietati? Socrul se recasatoreste. Noua sotie a socrului, va mosteni ceva din cota lui dupa decesul lui? Cum se poate face ca noua sotie sa nu mosteneasca nimic din proprietatile acestea? Mie, sotiei si cumnatei mi se pare ca femeia asta i s-a bagat sub pielea socrului pt ca are ceva interese.
Ultima modificare: Vineri, 29 Septembrie 2023
hdanny, utilizator
Cel mai recent răspuns: hdanny , utilizator 09:46, 29 Septembrie 2023
Acum concetrați-vă pe dezbaterea succesiunii dupa soacra decedată, dacă are bunuri personale sau comune cu soțul.

Dacă socrul se va recăsatori, noua soție îi va moșteni 25% din averea lui personală, și nimeni și nimic în lume nu-i va putea anula acest drept (mă refer la copii socrului).

Trebuie să înțelegeți acest aspect, că așa reglementează legea prin codul civil.

Daca imobilele sunt bunuri comune, fiecare soț deține cât 50/50% din fiecare apartament.

Succesiunea se va putea dezbate doar pe cota defunctei de 50%.
Soțul va mosteni 25% din cota soției în calitate de soț supraviețuitor, iar copii vor împărți între ei restul de 75%.
Ultima modificare: Vineri, 29 Septembrie 2023
Dapix, utilizator
Cele doua proprietati sunt bunuri comune ale soacrei decedate si ale socrului. Sotia si sora ei, nu ar vrea ca cineva care s,a lipit acum de socrul meu sa primeasca ceva care ea nu are nici o contributie. Proprietatile au fost dobandite prin munca socrului si a soacrei decedate si nu ar fi corect din punct de vedere moral ca altcineva sa benefieze de aceste bunuri.
Ultima modificare: Vineri, 29 Septembrie 2023
hdanny, utilizator
Fiecare moștenitor trebuie să se resemneze. Legea nu se aplică pe principii de moralitate.

Deci, dacă socrul se va recăsători, noua soție îi va moșteni 25% din averea soțului.
Așa stabileste legea, morală sau imorală cum o fi, e lege.
Ultima modificare: Vineri, 29 Septembrie 2023
Dapix, utilizator
Si cum s-ar putea face sa nu mosteneasca nimic viitoarea sotie? Se poate ca el sa cedeze partea lui toata, inclusiv cota de 50% ce i se cuvine de drept, in favoarea fiicelor? El sustine sus si tare, ca interesul lui e sa ramana la ficele lui tot, iar viitoarea sotie nu va mosteni nimic din ce a facut impreuna cu sotia decedata.
Ultima modificare: Vineri, 29 Septembrie 2023
hdanny, utilizator
Din păcate soțul supraviețuitor e moștenitor REZERVATAR, și astfel socrul nu-și moate dezmosteni soția că nu-i permite legea.
Legiuitorul a avut în vedere protejarea soțului de dezmoștenire, de ca moștenitorii să nu fie dezmosteniți 100%.

Cel mult, socrul le poate face testament ficelor sale, dar nu e un act sigur, soția supraviețuitoare dacă va ataca testamentul în instanță, va moșteni jumătate (REZERVA SUCCESORALĂ) din cât i s-ar fi cuvenit. adică 12,50% din averea soțului. Deci maximul este ca i s-ar putea reduce la jumatate cota parte moștenita.

Dar 12,50% tot va moșteni.

Nu-l obligă nimeni pe socru să se recăsătorească dacă nu vrea să ofere moștenire noii soții, poate trăi restul vieții văduv și singur.
Ultima modificare: Vineri, 29 Septembrie 2023
Dapix, utilizator

Alte discuții în legătură

Succesiune apartament cristinaiasi cristinaiasi Buna seara. Am ceva nelamuriri referitoare la succesiunea unui apartament cu 3 camere din Iasi, al socrilor mei. Situatia este astfel : apartamentul cu 3 ... (vezi toată discuția)
Moștenire, succesiuni succesive. ce șanse are fiul meu (nepotul) să moștenească imobilul? geanus geanus Buna ziua.Va rog sa ma lămuriți in urmatoarea situatie: soacra mea a cumparat in urma cu 12 ani o casa .Era căsătorită cu socrul meu. Între timp au ... (vezi toată discuția)
Soțul meu are o moștenire de pe urma mamei fiind unicul moștenitor ... Mantescu Mantescu Soțul meu are o moștenire de pe urma mamei fiind unicul moștenitor care rezultă din decesul mamei lui .Santem căsătoriți de 14 ani și în concubinaj ... (vezi toată discuția)