avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Lege pensionare militara accident munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Lege pensionare militara accident munca

Bună ziua, sunt pompier de aproximativ 9 ani.
În urmă cu ceva timp, am suferit un accident de muncă recunoscut oficial, în urma căruia am rămas cu probleme medicale la mâna dreaptă, dominantă, care îmi afectează semnificativ capacitatea de muncă.

De curând, am fost chemat la comisia de expertiză medicală a MAI, iar în urma evaluării este foarte probabil să fiu încadrat cu gradul II de invaliditate, întrucât pot să mă autoîngrijesc, dar nu voi mai putea desfășura activități militare sau fizice intense.

Aș dori să știu:
1. La ce pensie netă mă pot aștepta, în baza actualei legislații (Legea 223/2015)?
2. Ce alte drepturi sau compensații pot primi ca militar activ în urma acestui accident de muncă (ajutoare compensatorii, despăgubiri, indemnizații lunare etc.)?
3. Mă încadrez la Art. 31 lit. a) din Legea 80/1995 – ce presupune concret acest articol pentru situația mea?

Menționez că accidentul a avut loc în legătură cu serviciul, a fost dovedit și înregistrat oficial ca accident de muncă, iar documentele medicale sunt în curs de finalizare.

Vă mulțumesc anticipat pentru răspunsuri și eventuale recomandări!
Cel mai recent răspuns: Pompieru93 , utilizator 11:13, 6 Iulie 2025
În unitățile sanitare ale Ministerului Apărării Naționale beneficiază de asistență medicală și medicamente militarii pensionați din motive de invaliditate ca urmare a unor accidente în serviciu sau unor boli contractate în timpul și din cauza îndeplinirii obligațiilor militare care, ulterior, au optat pentru pensia din sistemul asigurărilor sociale de stat;

Ordin nr. 108 din 14 iulie 2014 privind măsurile de sprijin acordate personalului militar încadrat într-un grad de invaliditate sau clasat apt limitat pentru serviciul militar și familiilor acestora, precum și familiilor personalului militar decedat
[ link extern ]
Vă mulțumesc pentru răspuns, dar din câte am cititt spune doar despre gradul 3 de invaliditate nu și despre gradul 2 unde mai mult ca sigur o să fiu încadrat sau poate nu am citit eu bine

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot sa ma angajez daca beneficiez de pensie de invaliditate gradul iii? ghiza ghiza Daca sunt in pensie de invaliditate gradul III iesit din politie dupa 20 de ani vreau sa stiu daca pot sa ma angajez la o firma de paza si daca da dupa cat ... (vezi toată discuția)
Fiul meu beneficiază de pensie de urmaș de pe urma tatălui ... Armanu Adriana Armanu Adriana Fiul meu este beneficiarul unei pensii militare de urmaș de pe urma tatălui său. Are 21 de ani și este încadrat în grad de handicap grav. Momentan ... (vezi toată discuția)
Angajat mai, vor sa ma de-a afara... Tynn Tynn Va salut cu tot respectul, mai ales ca din partea unor oameni de aici am primit raspunsuri foarte competente care m-au ajutat. Problema mea este urmatoarea: Eu ... (vezi toată discuția)