avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune după mama
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune după mama

Bună ziua . Mama a decedat acum 1 luna și tatăl meu a rămas cu o mașină și casa . Când a fost să facă succesiunea la mașină și casa la mașină nu a putut face succesiunea pentru ca nu era și mama trecută la impozit fiind doar tata propietarul mașini și el plătea impozitul fiind doar el trecut la impozit . Cei de la notar a zis ca trebuie trecut decedatul la impozit ca să poată să facă succesiunea . Cum este posibil să facă așa ceva și dacă este normal cum se procedează . Și au zis ca dacă nu poate să facă asta ca fac ei în locul lui dar trebuie să plătească . Și aș vrea să știu daca asa se procedează sau vor sa l păcălească
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 00:39, 8 Iulie 2025
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
La dezbaterea moștenirii este obligatorie prezentarea unui certificat de atestare fiscala, privind situația taxelor și impozitelor datorate de către defunct, bugetului local.
De ce? Pentru ca sunt oameni care nu si-au plătit impozitele de ani, s-au acumulat datorii foarte mari, pe care legal, ar trebui sa le preia mostenitorii și sunt situații în care mostenitorii s-au trezit cu niște datorii uriașe, de care habar n-aveau.
Mai exact, se cere certificat de atestare fiscala pe numele decedatului pentru a verifica dacă are taxele și impozitele achitate.
Dacă are vreo datorie, aceasta se menționează în certificatul de moștenitor si o preiau/suportă moștenitorii.
Dacă nu are datorii și e pe zero, nu se trece nicio datorie.
Or, cum ar putea notarul sa aibă la dosar un certificatul fiscal pe nume decedatei si sa verifice situatia taxelor, dacă mama nu a fost trecută la rol?

Masina și bunurile imobile cumpărate în timpul căsătoriei sunt bunuri comune. Chiar dacă pe acte este trecut doar unul dintre soți.
Așadar, ele nu sunt proprietatea tatălui, ci a ambilor părinți.
Deci ca răspuns la situația dvs: da, este normal asa ceva și este normal cum se procedează.

Greseala este a celor de la Primărie, care în practică procedează taman invers: unde sunt bunuri comune, trec doar unul dintre soți, iar unde sunt bunuri proprii doar a unuia, îi trec pe amândoi.
Ultima modificare: Marți, 8 Iulie 2025
raluk0207, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Un sfat alexutzu1234 alexutzu1234 Buna seara am o masina care este trecuta pe numele a lu tata meu care el a murit si trebuie sa imi fac asigurarea pe masina ce trebuie sa fac sa o trec pe ... (vezi toată discuția)
Obținere certificat fiscal auto de la un proprietar care a decedat ulterior vanzarii Aurel B Aurel B Buna ziua. Am cumparat o masina a cărui proprietar a decedat ulterior . Defuncta nu mai are nimic pe rolul sau doar masina deoarece nu a apucat sa o soata din ... (vezi toată discuția)
Am primit o mașină ca moștenire și nu știu cum s-o radiez Felica Felica Am primit o mostenire care nu am vazuto o masina si nu stiu nimic despre ia nr seri si o platesc la finaciar si nu stiu cum sa o radiez (vezi toată discuția)