Buna ziua! va rog mult sa-mi spuneti daca Directia de Sanatate Publica poate dispune detasarea/delegarea temporara a unui medic catre un camin de batrani care are prevazut acest post in organigrama insa nimeni nu s-a prezentat la concurs atunci cand l-au publicat. DSP spune ca ei nu pot obliga pe cineva sa lucreze unde nu doreste si, evident, nu au invocat nicio baza legala in acest sens. Nici Directia de asistenta sociala in subordinea careia se afla acest camin, nu vede nicio problema ca institutia nu are medic si ca asistentele medicale nu pot suplini aceasta deficienta, raspunderea lor fiind limitata de competentele profesionale inferioare fata de cea a unui medic.
Va rog ajutati-ma si cu baza legala pentru aceasta speta.
Este corect ... detasarea presupune un acord intre cele doua entitati publice.
Doctrina a opinat :
Ca natură juridică detaşarea reprezintă o cesiune temporară şi parţială a contractului individual de muncă între doi angajatori, întemeindu-se pe existenţa unei relaţii de colaborare şi a unei convenţii între cei doi angajatori. (Alexandru Ţiclea (coordonator), Codul muncii - adnotat şi comentat, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 2004, p. 213)
Întrucât se dispune în interesul angajatorului la care urmează să se efectueze, detaşarea presupune existenţa unui acord între cei doi angajatori implicaţi. Numai cei doi angajatori pot aprecia necesitatea şi oportunitatea detaşării, fără însă ca aprecierea lor să aibă caracter şicanatoriu. Instanţa poate cenzura numai aspectele ce ţin de legalitatea măsurii. (Alexandru Athanasiu, Luminiţa Dima, Dreptul muncii, Editura All Beck, Bucureşti, 2005, p. 86)
Codul Muncii
art.3
...
(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
....
art.45
Detaşarea este actul prin care se dispune schimbarea temporară a locului de muncă, din dispoziţia angajatorului, la un alt angajator, în scopul executării unor lucrări în interesul acestuia. În mod excepţional, prin detaşare se poate modifica şi felul muncii, dar numai cu consimţământul scris al salariatului.
Va multumesc pentru raspuns.
Inteleg ca DSP poate depune diligentele in acest caz, în sensul in care pentru postul care este neocupat, DSP poate interveni pentru a asigura continuarea serviciilor medicale necesare.
in caz contrar am avea situatii de malpraxis medical la nivelul institutiei. Nu poti cere unei asistente medicale sa faca munca unui medic, nu-i asa?
Eu am gasit si partea asta de legislatie:
Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății:
- Această lege stabilește cadrele juridice pentru organizarea și funcționarea sistemului de sănătate. Articolul 30 prevede că DSP poate lua măsuri pentru asigurarea serviciilor medicale necesare, inclusiv prin redistribuirea sau delegarea personalului medical (art.45 din Codul Muncii)
Legea nr. 319/2006 privind sănătatea publică
- Această lege stabilește responsabilitățile și atribuțiile Direcției de Sănătate Publică (DSP) în domeniul sănătății publice. DSP are rolul de a asigura respectarea standardelor de sănătate publică și de a lua măsuri pentru protejarea sănătății populației.
- Articolul 9 prevede că DSP poate lua măsuri pentru asigurarea serviciilor medicale necesare, inclusiv prin delegarea personalului medical în caz de nevoie.
Am uitat sa va spun ca am solicitat si opinia ITM pentru aceasta situatie iar raspunsul lor a fost ca excede competentele institutiei!!