avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Buna ziua. As avea nevoie de cateva informatii privind ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Buna ziua. As avea nevoie de cateva informatii privind referatul ...

Buna ziua. As avea nevoie de cateva informatii privind referatul de la locul de munca.
Am inteles ca referatul poate sa fie facut ori ca avertisment, ori ca sanctiune, gen salariala. Referatul se poate contesta in instanta indiferent de caz, sau doar cand se atinge de salariu, sau in caz ca este rezultata concedierea?
As mai avea nevoie de o informatie privind si daca angajatul poate sa necesite un referat facut celor din conducere? Mai ales la partea cand acea conducere specifica ca la intrarea in incinta este nevoie de echipament de protectie, dar respectivii din conducere se plimba prin incinta fara echipament de protectie, inclusiv inspectorul SSM cand vine in control, care si el, in mod normal, ar trebui sa poarte, nu sa tina morala angajatilor despre cum trebuie purtata protectia, dar el, si conducerea firmei, nu servesc ca exemplu. In cazul asta se poate face reclamatie impotriva inspectorului SSM si conducerii firmei? Inclusiv sa se aplice sanctiuni, caci daca la angajati s-a procedat asa, corect ar fi si la altii mai sus pusi.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 05:58, 10 Iulie 2025

Ethan Winters a scris:

Buna ziua. As avea nevoie de cateva informatii privind referatul de la locul de munca.
Am inteles ca referatul poate sa fie facut ori ca avertisment, ori ca sanctiune, gen salariala. Referatul se poate contesta in instanta indiferent de caz, sau doar cand se atinge de salariu, sau in caz ca este rezultata concedierea?
...


In instanta se contesta decizia de sanctionare si nu referatul .. referatul este primul pas din etapa unei cercetari disciplinare.

Art.252 alin. (5) C.mun. : Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.
Instanta competenta : Tribunalul în a cărei circumscripţie reclamantul îşi are domiciliul, reşedinţa sau locul de muncă.

O decizie de sanctionare poate fi contestata pentru neindeplinirea conditiilor de forma sau a conditiilor de fond.

Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia avertismentului, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.

Deci referatul daca contine doar un avertisment, fara altele, nu se poate contesta, doar daca se atinge de salar, sau daca sunt concediat.
Cum ramane cu cealalta informatie? Daca se poate face o cerere pentru a li se face referat la cei din conducere, inclusiv inspectorului SSM, care nu poarta echipament de protectie in incinta unde normal ar trebui sa se poarte?
Ultima modificare: Miercuri, 9 Iulie 2025
Manuela Rășină, administrator
1. Referatul , in general, poate contine doar descrierea detaliată a faptei care constituie abatere disciplinară, numele și prenumele salariatului în cauză, precum și orice alte informații relevante. ..altfel spus, sesizarea angajatorului cu privire la savarsirea unei fapte care constituie abatere disciplinara.

Prin referat, nu se pot aplica sanctiuni disciplinare ... orice alta sanctiune disciplinara , in afara avertismentului, se aplica numai dupa efectuarea unei cercetari disciplinare.

2. Orice salariat poate sesiza conducerea cu privire la savarsirea unor fapte care pot duce la aplicare de sanctiuni disciplinare.
Vedeti si
www.avocatnet.ro/articol_672...

[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 9 Iulie 2025
Cornel Vasile, Consilier juridic
Si inspectorul SSM nu este obligat la randul sau sa poarte echipament de protectie cand vine in control? Lui i se poate face reclamatie la conducerea firmei, sau la ITM, in caz ca nu respecta regulamentul?
Ultima modificare: Miercuri, 9 Iulie 2025
Manuela Rășină, administrator
Purtarea EIP mentionat in Lista interna de echipament stabilita in baza riscurilor profesionale existente pe locuri de munca, meserii, functii, etc., cu respectarea HG nr. 1048/ 2006 si aprobata de catre angajator este obligatorie pentru toti angajatii. Nepurtarea tuturor sortimentelor de EIP prevazute in respectiva lista, se sanctioneaza (indiferent de lucrator) conform prevederilor ROI al firmei.
Este dreptul dvs. sa sesizati, in scris, cu nr. de inregistrare/ data, mai intai angajatorul si apoi ITM daca nu se iau masuri.

Alte discuții în legătură

Cine poate face parte din comisia de cercetare disciplinara a ... cyan cyan Cine poate face parte din comisia de cercetare disciplinara a salariatilor? Este legal ca din comisia de cercetare disciplinara sa faca parte seful direct ... (vezi toată discuția)
Ce decizii pot lua ca si coordonator productie? b_mario77 b_mario77 BUNA ZIUA!SUNT COORDONATOR PRODUCTIE ,CONDUC O ECHIPA DE 4 OAMENI.UNUL DINTRE ANGAJATI ARE UN COMPORTAMENT DEPLORABIL(IINJURA,AMENINTA CU BATAIA),NU-SI POARTA ... (vezi toată discuția)
Sanctiuni angajat anusca14 anusca14 Ce sanctiuni poate primi un angajat care nu respecta prevederile CIM privind preavizul, nu-si da demisia desi la angajare a semnat multe acte in acest sens, si ... (vezi toată discuția)