Buna ziua,
Am urmatoarea speta:
Acum o luna am achizitionat o casa intr-un sat apartinator unui municipiu.
Casa prezenta urme de degradare (crapaturi in peretii exteriori cat si fundatie), lucru asumat si stiut la momentul achizitiei.
In urma demararii procesului de consolidare / reabilitare efectiv solicitarea cererii de urbanism de la primarie am primit refuz pentru a face orice fel de lucrare (cu exceptia repararii) in ideea in care zona respectiva este interzisa pentru a construi sau a face orice fel de lucrare de consolidare / reabilitare din cauza includerii in categoria risc mare de alunecare teren.
La momentul vizionarii, avand in vedere daunele casei am intrebat expres proprietarii daca sunt probleme privind stabilitatea terenul iar raspunsul acestora a fost ca nu, problemele sunt din cauza fundatiei care nu a fost realizata corespunzator la momentul constuirii casei (anii `70).
Problema alunecarilor de teren din zona respectiva tin sa precizez ca erau cunoscuta de locuitorii satului, implicit pe strada respectiva s-au acordat anumite despagubiri in trecut (acum 15 ani). Nu stiu daca si proprietarii casei achizitionate au fost despagubiti sau doar anumiti vecini din zona. Asta urmeaza sa solicit catre primarie pentru punere la dispozitie a documentelor care demonstreaza faptul ca au fost anuntati cu privire la restrictia de a construi / consolida, reabilita cat si daca la numarul de casa respectiv s-au acordat despagubiri.
In cazul de fata se considera ca fiind un viciu ascuns? Eu acum nu pot face nimic cu casa, in conditiile actuale, din punct de vedere al sigurantei nu se poate locui, nu o pot reabilita, consolida....
Care ar fi procedura cea mai rapida de a imi recupera prejudiciu (suma de achizitie a casei)
Exista temeiul legal de viciu ascuns?
Multumesc frumos si astept cu interes raspunsuri
Procedura va fi consultarea unui av și un proces care durează câțiva ani.Nu exista proceduri rapide în astfel de situații,oricum situația dvs nu este simpla..
Buna si multumesc pentru raspuns.
Demersurile privind consultarea unui avocat se vor face incepand cu saptamana viitoare.
La ce va referiti ca nu este simpla? Ca durata de timp sau faceti referire ca nu intruneste criteriul de viciu ascuns?
adriandimitriu
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Viciul ascuns e definit cam asa:
"........
(1) Vânzătorul garantează cumpărătorul contra oricăror vicii ascunse care fac bunul vândut impropriu întrebuințării la care este destinat sau care îi micșorează în asemenea măsură întrebuințarea sau valoarea încât, dacă le-ar fi cunoscut, cumpărătorul nu ar fi cumpărat sau ar fi dat un preț mai mic.
(2) Este ascuns acel viciu care, la data predării, nu putea fi descoperit, fără asistență de specialitate, de către un cumpărător prudent și diligent.
(3) Garanția este datorată dacă viciul sau cauza lui exista la data predării bunului.
(4) Vânzătorul nu datorează garanție contra viciilor pe care cumpărătorul le cunoștea la încheierea contractului."
În primul rand durata de solutionare a unui dosar și în al doilea rand posibilele apărări pe care le va face partea adversa privind obligația de prudenta și diligenta ce va revenea în calitate de cumpărător.Vor încerca să demonstreze probabil ca nu este vorba despre vicii ascunse etc.Oricum tot ce puteți sa strângeți ca acte în plus va vor fi de folos.
În primul rand durata de solutionare a unui dosar și în al doilea rand posibilele apărări pe care le va face partea adversa privind obligația de prudenta și diligenta ce va revenea în calitate de cumpărător.Vor încerca să demonstreze probabil ca nu este vorba despre vicii ascunse etc.Oricum tot ce puteți sa strângeți ca acte în plus va vor fi de folos.