avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua tuturor.As dori daca se poate sa ma ajutati ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua tuturor.As dori daca se poate sa ma ajutati cu niste ...

Buna ziua tuturor.As dori daca se poate sa ma ajutati cu niste informatii din punct de vedere juridic.Pe data de 22.07.2024 mama mea a suferit un accident vascular ischemic si dupa cateva saptamani cat a fost internata la un spital judetean am internat-o la o clinica de recuperare paleativa.
As dori sa imi ziceti cum as putea sa am acces la contul sau bancar ? ce fel de imputernicire sa duc la banca pentru a primi acest acces si sa pot intra in aplicatia George de la Bcr?
2 si alt lucru ce as dori sa il aflu este daca as putea face un dosar pentru a avea ceva bani de la stat si care sa ajute financiar la situatia financiara.
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri
Cel mai recent răspuns: Alexandru Surcel , Avocat 11:02, 15 Iulie 2025
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
La DGASPC puteti depune cerere (însoțită de documente medicale) pentru a i se elibera certificat de handicap cu însoțitor.
De asemenea, pentru a putea avea acces la contul bancar, trebuie sa solicitati instanței de tutelă să fiți numit tutorele ei.
Va multumesc din suflet pentru acest raspuns si as dori o mica lamurire daca se poate.Atat eu cat si sora mea lucram in strainatate in tari diferite si mama este internata la o clinica de ingrijire paleative.Precum poate bine stiti preturile pentru acest tip de clinica in Romania variaza intre 6 si 12 mii de lei.Legat de acest certificat de handicap cu insotitor poate fi obtinut daca noi lucram in strainatate si daca da legea poate acorda retroactiv aceasta suma pentru ingrijire din momentul in care a avut acest Avc sau doar din momentul in care ii va fi aprobat? Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Nu se acorda retroactiv , ci doar din momentul in care primeste grad de handicap . E destula alergatura pentru a-l obtine . Cu tutela , si mai multa .
Ultima modificare: Luni, 14 Iulie 2025
CHKa, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Edmond91 a scris:

Va multumesc din suflet pentru acest raspuns si as dori o mica lamurire daca se poate.Atat eu cat si sora mea lucram in strainatate in tari diferite si mama este internata la o clinica de ingrijire paleative.Precum poate bine stiti preturile pentru acest tip de clinica in Romania variaza intre 6 si 12 mii de lei.Legat de acest certificat de handicap cu insotitor poate fi obtinut daca noi lucram in strainatate si daca da legea poate acorda retroactiv aceasta suma pentru ingrijire din momentul in care a avut acest Avc sau doar din momentul in care ii va fi aprobat? Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Buna ziua,
Nu se acorda retroactiv. Doar de la momentul obținerii acestui certificat.
Avand in vedere ca domiciliati in strainatate, ar trebui sa imputerniciți o persoana din Romania care sa se ocupe de obținerea acestor acte. De preferat un avocat.
stiti de obicei cat ar fi pretul unui avocat pentru aceasta procedura? stiu ca difera de la avocat la avocat dar in medie care ar fi pretul pentru asa ceva.Va multumesc

Alte discuții în legătură

Incadrare in grad de handicap nebunika08 nebunika08 Buna ziua! As avea si eu o intrebare. Bunicul meu in varsta de 83 de ani a suferit in urma cu un an si 5 luni un AVC ischemic din care a rams cu sechele, mai ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, dupa un proces care a durat aproape un an, am obtinut ... damnymb4 damnymb4 Buna ziua, dupa un proces care a durat aproape un an, am obtinut tutela mamei care este imobilizata la pat si nu poate vorbi in urma unui avc grav. Nu ma aflu ... (vezi toată discuția)
Obtinere tutela icostin66 icostin66 Buna ziua! V-as ruga sa-mi spuneti care sunt pasii de urmat pentru a obtine tutela asupra mamei, care este internata intr-un centru de varstnici. Comisia de ... (vezi toată discuția)