Buna ziua, sunt noul proprietar al unui apartament de 3 camere.Am preluat acest apartament avand un chirias de cativa ani de zile.
Am cerut chiriasului sa elibereze casa, apartamentul fiindu-mi necesar ptr a locui acolo cu familia mea.
Chiriasul nu doreste sa plece desi i s-a explicat urgenta eliberarii casei.
intrebare: Avand in vedere urgenta problemei de eliberare a casei, se poate obtine un ordin de evacuare de la executor fara obtinerea Incuviintarii Executarii Silite, deoarece am inteles ca acest document se obtine in urma unui proces in instanta de judecata, ceea ce necesita mai mult timp.
Mi s-a mai spus ca Politia nu permite evacuarea daca lipseste documentul de Incuviintare a Executarii Silite, desi proprietarul casei vine cu executorul si cu ordin scris de evacuare de executor.
Adică are un contract de închiriere încheiat cu fostul proprietar.
Iar acest contract, vă este opozabil.
Conform articolului 1811, opozabilitatea contractului de locațiune depinde de modul în care bunul a fost dat în locațiune și dacă acesta este supus sau nu formalităților de publicitate:
Bunuri supuse publicității (imobile):
Contractul de locațiune este opozabil dobânditorului dacă a fost încheiat prin act autentic și a fost înscris în cartea funciară, conform legii.
Bunuri nesupuse publicității (mobile):
Contractul de locațiune este opozabil dobânditorului dacă acesta avea cunoștință de existența locațiunii la momentul dobândirii bunului sau dacă contractul a fost încheiat cu dată certă anterioară înstrăinării.
În esență, art. 1811 stipulează că un contract de locațiune poate continua să producă efecte și după înstrăinarea bunului, dacă sunt respectate condițiile de opozabilitate prevăzute de lege.
Astfel, dobânditorul este ținut să respecte termenii contractului de locațiune, inclusiv plata chiriei și celelalte obligații asumate de locatorul inițial, dacă aceste condiții sunt îndeplinite.
Multumesc pentru raspuns. Da,la cumpararea casei mi s-a spus ca exista un chirias cu contract de inchiriere.
Intrebarea mea este cum pot grabi scoaterea chiriasului din apartament.
Practic,vreau sa stiu daca un executor poate sa emita un ordin de evacuare fara a avea Incuviintarea Executarii Silite, in conditiile in care mergand la instanta de judecata,lucrurile se pot lungi mai mult ,deoarece intervine si vacanta judecatoreasca.