avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1550 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Copilul mic are viroza de cateva zile, stiti ce zic: ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Copilul mic are viroza de cateva zile, stiti ce zic: febra inalta, ...

Copilul mic are viroza de cateva zile, stiti ce zic: febra inalta, tuse, nas infundat si o raguseala teribila. Azi am fost la medicul de familie pentru eliberarea unui concediu de ingrijire copil bolnav pe intreaga saptamana (de luni Pana vineri inclusiv) insa m.d f spune ca deja am ajuns la nr maxim de zile pe care dansa, ca medic de familie, le poate elibera pe an pentru un copil. I-am amintit ca in lege scrie de 45 de zile calendaristice pe an, de copil, nu mentioneaza nicaieri ca ar fi vreo limita impusa medicilor de familie, dar ea sustine ca aceasta e limita impusa de sistem ei ca medic de familie si ca doar specialistul poate acorda de acum inainte, Pana la limita de 45. As dori din suflet o lamurire, sa vad unde scrie ce spune dansa negru pe alb, iar daca nu are dreptate, cum o pot convinge? Copilul are febra si respira urat, la cresa nu il pot trimite asa, dar nici sa lipsesc fara motiv sustinut legal de la serviciu, nu pot. La fel am patit Luna trecuta cu pediatra unei clinici private, care se tinea tare ca deja am peste 45 de zile de medical luate anul acesta si nicidecum nu Mai are voie sa-mi dea medical. Eu am 47 de zile, intr-adevar, dar acelea sunt 19 ale mele, 28 pt copilul mic si 2 pt copilul Mai mare. Va rog sa ma ajutati cu o clarificare, pentru ca deja e extrem de frustrant sa alerg pe la medici, in loc sa stau in liniste cu copilul. Multumesc frumos! Veturia
Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 18:45, 14 Iulie 2025
Buna ziua

E vorba de OUG 158/2005 modificate de legea 179/2023

Articolul 29
(1) Durata de acordare a indemnizației [...] este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu excepția situațiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, este imobilizat în sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor sau este supus unor intervenții chirurgicale. În aceste cazuri, durata concediului medical este stabilită de către medicul specialist în funcție de evoluția bolii.

Deci, aveti dreptul la 45 zile pe an de concediu medical pt fiecare copil.

Totuși, acest concediu nu poate fi acordat dintr-o dată pentru toate cele 45 de zile. Potrivit normelor de aplicare ale OUG 158/2005, medicul de familie poate elibera concediu medical doar pentru maximum 14 zile calendaristice pe lună, în una sau mai multe etape. În schimb, un medic specialist, fie din ambulatoriu, fie din spital, poate acorda concediu medical de maximum 30 sau 31 de zile calendaristice.

www.avocatnet.ro/articol_690...

Deci verificati care este situatia dvs. Ati mai avut concediu medical pentru acelasi copil luna asta?
Buna ziua,

Va multumesc pentru raspuns si ca sa va raspund la intrebare, nu, nu am nicio zi de concediu luata nici Luna aceasta, nici Luna trecuta, pentru niciunul dintre copii. De altfel, m.d.f stie detaliile legate de nr maxim de zile, cele 45, la care am dreptul, pentru fiecare copil in parte. Ce sustine dansa, e ca per total, medicii de familie nu au voie sa elibereze Mai mult de 28 de zile calendaristice per copil, pe an. Deci restul de zile, Pana la 45, nu mi le Mai poate elibera dansa, ci ar trebui sa merg la specialist. Totusi, as dori sa stiu unde scrie asta in lege? Alt detaliu, ea nu elibereaza niciodata Mai mult de 4 zile odata, dupa care ma cheama iar cu cel mic la control, desi ar putea, legal, sa-mi dea chiar si 7 zile per episod de boala, si da, 14 zile calendaristice pe luna, asa cum ati punctat d-voastra. Incerc sa inteleg, de unde limita aceasta de 28 de care vb dansa. Textul legii intr-adevar arata ca e vorba de 45 de zile pe an, insa nu spune si daca acestea se pot elibera de medicul de familie in totalitate (nu deodata, evident) sau daca mdf poate elibera doar 28 pe an, urmand ca pt restul, sa fie nevoie sa merg la specialist.

Multumesc inca odata pentru raspuns si amabilitate!
Veturia
Ultima modificare: Luni, 14 Iulie 2025
AlanaAlbert, utilizator
Buna ziua

Documentul pe care il cautati este "NORME din 5 ianuarie 2018 de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate"

[ link extern ]

Articolul 10^1
(2) În prima etapă, durata acordării concediului medical poate fi de maximum 4 zile calendaristice pentru concediul medical acordat de medicul de familie
Articolul 20
(3) Durata cumulată a concediilor medicale acordate de medicul de familie [...] nu poate depăși 28 de zile calendaristice în ultimul an, socotite de la prima zi de îmbolnăvire, indiferent de cauza acesteia. După totalizarea a 28 de zile calendaristice acordate de către medicul de familie, eliberarea certificatelor de concediu medical se va face numai de către medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau din spital, în caz de internare, cu încadrarea în duratele maxime prevăzute de lege.
Articolul 46
(3) Medicul de familie are dreptul de a acorda concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, cu durată de cel mult 14 zile calendaristice, în una sau mai multe etape, pentru aceeași afecțiune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Foaie de boala ale2012 ale2012 buna ziua.azi dimineata am fost la doctor pentru ca ma simt foarte rau si sunt racita,la care mia dat concediu medical de 7 zile am intrebato daca nu ma simt ... (vezi toată discuția)
Concediu medical pentru ingrijire copil bolnav de otita vasilicasavoiu vasilicasavoiu Salut! Baietelul meu are 3 ani si 4 luni si s-a imbolnavit de la camin de otita .Medicul de familie mi-a zis ca nu-mi poate da concediu medical pentru ca nu ... (vezi toată discuția)
Concediul medical pe an la mama si 2 copii Thy77 Thy77 Buna ziua.la cate zile de concediu medical am dreptul pe an eu si pt cei 2 copii. Unul de 3.10 ani si unul de 6.6 ani? Precizez ca eu am avut 4 si pe cel mic ... (vezi toată discuția)