Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu urmaroarea speta:
Sunt mostenitoarea legala dupa sora mea vitrega dupa tata, nu a fost casatorita, nu a avut copii. Am acceptat mostenirea dar matusile ei inca nu mi-au predat bunurile surorii. Matusile folosesc proprietatiile ei si imi cer sa le platesc inmormantarea, spitalizarea si parastasele in conditiile in care eu am propus sa ma lase pe mine sa imi fac datoria, Ideea e ca eu sunt mistenitoare dar am intrat inca in posesia mostenirii, Eu vreau sa platesc aceste cheltuieli dar dupa ce imi termin cu masa succesorala, ca asa mi se pare firesc dar notara mi a zis ca e obligatia mea sa achit aceste cheltuieli ca altfel dosarul intra in tribunal.
Din punctul meu de vedere nu este corect pentru ca sunt singura mostenitoare legala si eu nu am folosit nimic din ceea ce a avut ea, ei avand apartamentul in posesie din august anul trecut si sora mea are foarte multe datorii care o sa le achit dupa ce am certificatul de mostenitor.
Va rog sa imi spuneti cum ar fi legal sa procedez.
Multumesc
Nu cumva sora dvs. avea acel apartament de la matusi , prin contract de intretinere ?poate chiar cu clauza de uzufruct ? Asa s-ar explica de ce au aceste pretentii . Daca asa e , atunci cred ( dar eu nu sunt jurist ) ca mosteniti apartamentul , dar si datoria surorii sa le intretina … Dvs. puteti sa faceti dezbaterea succesiunii fara a intreba matusile , nu e treaba lor . Cereti un extras de carte funciara , sa vedeti daca apartamentul are sarcini trecute acolo .
CHKa
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
E posibil sa nu fi inteles exact circumstantele . Dar la problema pusa “ cum ar fi legal sa procedez “ , v-am raspuns : deschideti dezbaterea succesiunii la un notar . Acum , cata vreme nu sunteti proprietar , ci doar succesibil , nu aveti nici un drept . Dupa ce aveti certificatul de mostenitor , cu apartamentul intabulat pe numele dvs. , sunteti proprietar si le puteti evacua pe matusi . Nu aveti de ce le intreba pe ele nimic despre succesiune , ca nu sunt implicate . Acestea ( matusile ) nu au nici un drept sa va ceara ceva . Dar cerintele lor seamana foarte bine cu clauzele unui contract de vanzare-cumparare cu obligatia de intretinere , sau de un contract de donatie cu clauze ( nu neaparat al apartamentului , poate fi si despre o suma de bani ) . Puteti sa le intrebati de ce cred ele ca le datorati tot ce va cer , poate asa se lamuresc lucrurile .