avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Trebuie aprobare Parchet pentru emitere adeverință ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Trebuie aprobare Parchet pentru emitere adeverință înhumare?

HG 255/2004, pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare unitară a dispoziţiilor în materie de stare civilă, la Art.84 , punctul (8): Când decesul nu a fost înregistrat sau nu a fost eliberat certificatul de deces, adeverința de înhumare ori incinerare se eliberează numai cu aprobarea parchetului.

Cine stie să explice mai în detaliu când se aplică, cum se anunță parchetul și de ce ?
Cel mai recent răspuns: Daniel_Sibiu , utilizator 00:11, 22 Iulie 2025
În cazul în care decesul nu a fost declarat şi înregistrat în termenul legal de 48 de ore, întocmirea actului de deces se face numai cu aprobarea parchetului (procurorului), iar declaraţia se face în scris, arătând motivele întârzierii.
Vă mulțumesc pentru răspuns dar e Greșit, pentru această situație există art. 59 punctul (3) În cazul în care decesul nu a fost declarat şi înregistrat în termenul legal de 48 de ore, întocmirea actului de deces se face numai cu aprobarea parchetului, iar declaraţia se face în scris, arătând motivele întârzierii.

Aștept și alte răspunsuri, vă rog

- în cazul în care ofițerul de stare civila a întocmit certificatul de deces dar nu îl poate elibera din cauză că lipsesc membrii familiei (nu au fost anunțati despre deces...în cazul meu)....care este pasul următor?
- se poate elibera adeverința de înhumare? ( fără certificat de deces )
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Iulie 2025
Daniel_Sibiu, utilizator
Are cineva vreun răspuns?

Daniel_Sibiu a scris:

Vă mulțumesc pentru răspuns dar e Greșit, pentru această situație există art. 59 punctul (3) În cazul în care decesul nu a fost declarat şi înregistrat în termenul legal de 48 de ore, întocmirea actului de deces se face numai cu aprobarea parchetului, iar declaraţia se face în scris, arătând motivele întârzierii.

Aștept și alte răspunsuri, vă rog

- în cazul în care ofițerul de stare civila a întocmit certificatul de deces dar nu îl poate elibera din cauză că lipsesc membrii familiei (nu au fost anunțati despre deces...în cazul meu)....care este pasul următor?
- se poate elibera adeverința de înhumare? ( fără certificat de deces )

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoastere copil si inregistare tardiva a nasterii ancutica ancutica Buna ziua. In timpul casatoriei mama naste un copil (facut cu un alt barbat). La spital i se elibereaza un certificat constatator in care este trecut sotul ... (vezi toată discuția)
10 luni de cosmar barbulescuvioleta barbulescuvioleta Sunt medic de familie si in urma cu 10 luni am fost chemata sa consult un om in virsta de peste 70 de ani care nu era pacientul meu . Am mers la domiciliul ... (vezi toată discuția)
Cine elibereaza certificatul de deces? cataflorescu cataflorescu Buna ziua, Va rog sa ma ajutati sa aflu cine elibereaza certificatul de deces? medicul de familie sau medicul de familie din zona unde se produce decesul ... (vezi toată discuția)