avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Procedura in cazul revenirii titularului din ccc, ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Procedura in cazul revenirii titularului din ccc, inainte de termen

Buna ziua
Va rog sa ma ajutati cu clarificari intr o speta.

Care este procedura de incetare a unui contract de munca pe perioada determinata, mai inainte de termen, pentru persoana care tine locul titularului,, in cazul in care titularul aflat in concediul crestere copil doreste sa revina inainte de termen?
Celui care tine locul i se da un preaviz? Sau i se inchide contractul pur si simplu, de pe o zi pe alta?
Titularul poate reveni de pe o zi pe alta, sau trebuie sa faca cerere de revenire cu 30 zile inainte?
Este legal sa l anunti pe cel care tine locul unei persoane aflate in crestere copil ca in 2 zile i se desface contractul de munca? Este legal sa desfaci contractul de munca al loctiiorului cand acesta se afla in concediu de odihna?

Multumesc foarte mult!
Ultima modificare: Duminică, 20 Iulie 2025
ain, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:59, 21 Iulie 2025
1. Potrivit art.84 alin.2 C.mun., in cazul in care contractul individual de munca pe durata determinata este incheiat pentru a inlocui un salariat al carui contract individual de munca este suspendat, durata contractului va expira la momentul incetarii motivelor ce au determinat suspendarea contractului individual de munca al salariatului titular.

In speta, c.i.m. va inceta fara acordarea unui preaviz, chiar daca salariatul este in CO, intrucat este vorba despre o incetare de drept a c.i.m.

2. În cazul persoanei îndreptățite care are calitatea de salariat și care se întoarce la activitatea profesională, aceasta are obligația de a anunța, în scris, angajatorul cu cel puțin 30 de zile înainte intenția de reluare a raportului de muncă sau de serviciu.

Cornel Vasile a scris:

1. Potrivit art.84 alin.2 C.mun., in cazul in care contractul individual de munca pe durata determinata este incheiat pentru a inlocui un salariat al carui contract individual de munca este suspendat, durata contractului va expira la momentul incetarii motivelor ce au determinat suspendarea contractului individual de munca al salariatului titular.

In speta, c.i.m. va inceta fara acordarea unui preaviz, chiar daca salariatul este in CO, intrucat este vorba despre o incetare de drept a c.i.m.

2. În cazul persoanei îndreptățite care are calitatea de salariat și care se întoarce la activitatea profesională, aceasta are obligația de a anunța, în scris, angajatorul cu cel puțin 30 de zile înainte intenția de reluare a raportului de muncă sau de serviciu.

Multumesc pentru raspuns.

Care este consecinta neinformarii cu cel putin 30 zile inainte de intentia reluarii raportului de munca? Unde este prevazuta aceasta obligatie, va rog?
Care este rolul celor 30 zile despre care vorbiti?

Acele 30 zile nu sunt prevazute pentru a da posibilitatea angajatorului de a da preaviz celui angajat in locul persoanei al carei contract este suspendat?

Cu alte cuvinte, spuneti ca reluarea activitatii in cazul intoarcerii din CIC, da dreptul angajatorului de a elibera din functie pe loctiitor, indiferent de durata conteactului acestiia, de pe o zi pe alta? Si fara preaviz?
1. Obligatia este prevazuta la art.25 alin.4 din OUG 111/2010,.

2. Nu se prevad sanctiuni in OUG pentru salariat/a.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revenire la serviciu Ramona Valerica Ramona Valerica Sunt titulară în învățământ și am cim suspendat deoarece sunt în ccc.Copilul e născut în octombrie 2017 , iar eu aș vrea să mă întorc la muncă ... (vezi toată discuția)
Codul muncii. incetarea activitatii neagu simona neagu simona Buna ziua! Am si eu o problema: Am fost in somaj, am intrerupt somajul pentru-ca am fost angajat de catre o firma pe o perioada determinata de 6 luni, am ... (vezi toată discuția)
Terminarea ccc si reincadrarea in munca ContSters464579 ContSters464579 Pe data de 9 aprilie trebuie sa ma reintorc la serviciu dupa 2 ani si 6 luni din ccc....de la resurse umane mi s a spus ca ar fi mai bine sa mai raman acasa cu ... (vezi toată discuția)